Arheologii bulgari au descoperit în Sofia ruinele vechiul oraş roman Ulpia Serdica jpeg

Arheologii bulgari au descoperit în Sofia ruinele vechiul oraş roman Ulpia Serdica

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 5 august 2011

Începute în urmă cu câţiva ani, săpăturile au dat la iveala străzi pietruite bine conservate, clădiri şi bai publice, datând din secolul al patrulea, precum şi ruinele unei bazilici creştine.

"Am săpat manual cu maximă prudenţă pentru a ajunge la straturile arheologice de la o adâncime de 5 până la 6 metri", a declarat pentru AFP arheolog Mario Ivanov. "Complexul subteran va fi foarte frumos şi va deveni o atracţie turistică majoră", a spus el. Deschiderea pentru public este programată pentru toamna lui 2012.

Doua descoperiri importante în luna iunie

În luna iunii a acestui an, arheologii bulgari anunţau că au făcut o nouă descoperire de senzaţie-resedinţa conducătorilor Regatului Odris al vechilor traci. Reşedinţa se afla în apropierea statului Starosel în muntele Kozi Gramadi din lanţul Sredna Gora. Starosel era deja cunoscut ca o importantă necropolă a vechilor conducători traci.

Arheologii bulgari Nikolay Ovcharov si Hitko Vachev au descoperit un inel medieval în timpul săpăturilor întreprinse în complexul monastic Veliko Tarnovo, unde se aflau în perioada medievală Mănăstirile Sfinţii Petru şi Pavel şi Sfântul Ivan Rilski. Veliko Târnovo a fost capitala celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Inelul de argint cu piatra de culoare maro şi alba datează din secolele XV-XVI şi înfăţisează un bărbat cu coroană. Potrivit arheologilor, acesta ar putea fi un împărat sau o zeitate.