Arheologii au descoperit o cameră intactă în aria palatului lui Nero jpeg

Arheologii au descoperit o cameră intactă în aria palatului lui Nero

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 15 mai 2019

Arheologii au descoperit o cameră intactă, în perimetrul ruinelor palatului împăratului roman Nero, ascunsă sub un deal în apropiere de Colosseum, în incinta Forumului roman. Specialiştii italieni care au realizat descoperirea au susţinut că această cameră a rămas neatinsă vreme de aproape 2.000 de ani, fiind probabil amenajată între anii 65 - 68 d.Hr.

Pe pereţii incintei, numită de arheologi "Camera Sfinxului", se află desene ale unor creaturi reale sau mitice, printre care şi un sfinx. Desenele murale sunt pictate folosind pigmenţi cu culori vii, în special roşu, verde şi galben şi au rezistat în condiţii bune trecerii a aproape două milenii. Pe pereţii încăperii mai sunt imagini cu centauri, cu semizeul Pan, jumătate om-jumătate ţap, dar şi cu plante decorative precum şi o scenă în care un bărbat înarmat cu o sabie înfruntă o panteră.

Citeşte şi Damnatio memoriae: Casa de Aur a împăratului Nero 

nero jpg jpeg

Conform arheologilor, aşa-numita Cameră a Sfinxului a fost descoperită accidental, în timpul lucrărilor de restaurare a unei camere alăturate. Tavanul boltit al acestei incinte are 4,5 metri înălţime, iar cea mai mare parte a camerei nu a fost încă degajată de pământ şi sedimente.

Sursa: live science