Arabia Saudită, învinuită pentru atentatele din 11 septembrie 2001 jpeg

Arabia Saudită, învinuită pentru atentatele din 11 septembrie 2001

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 23 martie 2017

Peste 800 de supravieţuitori şi rude ale victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001 au semnat o plângere la adresa Arabiei Saudite.

Supraviețuitorii și rudele victimelor atentatelor acuză conducerea saudită că a ştiut că cel puţin trei bărbaţi implicaţi în atacurile din 11 septembrie făceau parte din Al-Qaeda, că a ascuns această informaţie, că a finanţat această reţea teroristă şi că a întreţinut o relaţie privilegiată cu fostul ei lider Osama ben Laden, relatează adevărul.ro.

Plângerea a fost formulată în baza legii „Justiţie împotriva Sponsorilor Terorismului“. Această lege, adoptată anul trecut, le permite americanilor afectaţi de terorism să cheme în instanţă un stat suspectat de susţinerea acestei forme de manifestare a violenţei.

Semnatarii plângerii acuză Arabia Saudită că ”este vinovată de rănile şi morţii atacului din 11 septembrie“. Guvernul saudit neagă orice legătură cu atacurile care au însângerat Statele Unite pe 11 septembrie 2001 şi vrea ca administraţia Trump să revină asupra acestei legi.

În dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, 19 terorişti Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri, prăbuşind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Ambele clădiri s-au prăbuşit în decurs de două ore, distrugând şi avariind şi alte clădiri din jur.

Teroriştii au prăbuşit un al treilea avion în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. Al patrulea avion s-a prăbuşit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri şi membrii echipajului au încercat să recâştige controlul avionului, pe care teroriştii îl îndreptaseră spre Washington.

Nu au existat supravieţuitori ai zborurilor. În total, în urma atacurilor au murit 2.993 de oameni, inclusiv teroriştii.