Ambasadorul Iranului la București, convocat de urgență la Ministerul de Externe  România cere explicații pentru atacul asupra vasului Mercer Street în care a murit și un român jpeg

Ambasadorul Iranului la București, convocat de urgență la Ministerul de Externe. România cere explicații pentru atacul asupra vasului Mercer Street în care a murit și un român

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 2 august 2021

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că a cerut explicații Iranului pentru atacul cu dronă asupra vasului “Mercer Street”, în urma căruia un cetățean român și un cetățean britanic au fost uciși, potrivit unui comunicat al instituției.

Republica Islamică Iran a respins duminică, catalogându-le drept „nefondate”, acuzaţiile Israelului că este la originea atacului de joi împotriva petrolierului operat de israelianul Eyal Ofer. Petrolierul Mercer Street a fost vizat de un atac cu dronă în marea Omanului, potrivit armatei americane care are mai multe nave prezente în regiune.

Comunicatul integral al MAE:
Luând în considerare elementele transmise de partenerii internaționali strategici ai României, care s-a coordonat cu Statele Unite al Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu privire la atacul împotriva vasului “Mercer Street”, în urma căruia un cetățean român și un cetățean britanic au fost uciși, MAE subliniază următoarele:
– România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului “Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, care a căzut demn la datorie.
– Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat. Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București a fost convocat de urgență la MAE român în acest scop.
– Atacul împotriva unei ținte civile, care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, nu are nicio justificare și trebuie condamnat ferm la nivel internațional.
– MAE continuă coordonarea cu aliații și partenerii României pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite.
În aceste clipe dificile, MAE este alături de familiile și apropiații victimelor de pe vasul “Mercer Street” și oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetățeanului român decedat.