„Aligatorul lui Hitler” a murit la Grădina Zoologică din Moscova / VIDEO  jpeg

„Aligatorul lui Hitler” a murit la Grădina Zoologică din Moscova / VIDEO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 25 mai 2020

Un aligator care a supraviețuit bombardamentelor aliate asupra Berlinului, din 1943, și despre care s-a zvonit că a făcut parte din colecția personală a lui Adolf Hitler, a murit pe 22 mai, la Grădina Zoologică din Moscova. Saturn avea 84 de ani, o „vârstă respectabilă” pentru un aligator, având în vedere că, în mediul lor natural, aceste reptile trăiesc între 30 și 50 de ani.

„Aligatorul nostru de Mississippi, Saturn, a murit ieri de bătrânețe. Avea aproximativ 84 de ani, o vârstă extrem de respectabilă”, a anunțat Grădina Zoologică din Moscova, într-un comunicat publicat sâmbătă seara, care deplânge „sfârșitul unei ere”.

„Pentru noi, Saturn a reprezentat o eră... Ni s-a alăturat după Victorie (în cel de-al Doilea Război Mondial – n.r.) și a sărbătorit alături de noi împlinirea a 75 de ani de la această Victorie”, se arată în comunicatul citat.

Saturn a trăit o viață lungă și cu adevărat bogată în evenimente. Ieșit din ou în SUA, în 1936, aligatorul de Mississippi a fost dăruit Grădinii Zoologice din Berlin, de unde a reușit să evadeze după bombardamentul din 23 noiembrie 1943, când au murit mai multe reptile cu care împărțea captivitatea.

În 1946, aligatorul a fost capturat de britanici și dăruit Uniunii Sovietice. Perioada din viața sa dintre 1943 și 1946 rămâne și în prezent un mister. După ce Saturn a ajuns la Moscova, în iulie 1946, a apărut mitul care spunea că aligatorul ar fi făcut parte din colecția personală a dictatorului nazist Adolf Hitler. Nu se știe cum a pornit acest mit și nu există nicio dovadă care să-l confirme.

Saturn era probabil cel mai bătrân aligator din lume. Acest record ar putea fi contestat de un alt exemplar, tot un mascul, numit Muja, care trăiește în captivitate la Grădina Zoologică din Belgrad. Și Muja are peste 80 de ani, dar nu se cunoaște vârsta exactă. 

Вчера утром наш миссисипский аллигатор Сатурн умер от старости. Ему было около 84 лет – крайне почтенный возраст. Московскому зоопарку выпала честь содержать Сатурна 74 года. Он видел многих из нас детьми. Надеемся, что мы его не разочаровали. pic.twitter.com/UigsB8xwBv

— Московский Зоопарк (@moscowzoo)