Alergii moştenite de la Omul de Neanderthal jpeg

Alergii moştenite de la Omul de Neanderthal

📁 Preistorie
Autor: Alina Negulescu
🗓️ 21 ianuarie 2016

Oamenii contemporani îşi datorează genele care luptă împotriva bolilor strămoşilor din specia de Neanderthal. Însă noi cercetări sugerează că aceştia din urmă sunt responsabili şi pentru transmiterea alergiilor.

În conformitate cu două noi studii publicate la începutul anului în America, anumite gene ce ne parvin de la Omul de Neanderthal pot predispune sistemul imunitar uman la o exagerare la alergenii de mediu. 

Însă această moştenire presupune şi adaptarea primilor oameni veniţi din Africa la condiţiile de mediu din Europa, realizările lor fiind condiţionate de adaptare, deci de aceste gene. Omul de Neanderthal popula Europa şi Asia de Vest cu 2.000 de ani înainte de venirea celor din specia Homo sapiens, aşa că primii erau familiarizaţi cu bacteriile, clima şi sursele de hrană ale celor două continente.

Ca urmare a încrucișărilor dintre cele două specii menţionate, studiile genetice sugerează că 2.5% din ADN-ul locuitorilor din Europa din ziua de astăzi provine din Neanderthal, în timp ce alte cercetari sugerează că până la 6 % din ADN-ului modern provine de la hominizii antici. Acest grup al hominizilor antici include neanderthalienii și o grupă mai puţin cunoscută de strămoşi numiţi denisovani.

Alergiile moştenite de la Omul de Neanderthal, spun cercetătorii, apar atunci când organismele oamenilor răspund la stimulii de mediu, văzuţi ca amenințări periculoase .