Albert Camus ar fi fost asasinat de agenți KGB jpeg

Albert Camus ar fi fost asasinat de agenți KGB

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 6 decembrie 2019

La 60 de ani de la moartea scriitorului francez laureat al Premiului Nobel, Albert Camus, o nouă teorie indică faptul că autorul care a decedat la vârsta de 46 de ani într-un accident de mașină ar fi fost, de fapt, victima unui asasinat marca KGB. Camus era recunsocut pentru retorica sa antisovietică.

Teoria este publicată de italianul Giovanni Catelli în noua sa carte ”Moartea lui Camus”. Autorul și-a expus această ipoteză încă din 2011, pornind de la notele descoperite în jurnalul celebrului poet și traducător ceh Jan Zábrana, care sugera că scriitorul francez nu a murit într-un simplu accident.

Camus a murit pe 4 ianuarie 1960, după ce editorul său Michel Gallimard a pierdut controlul asupra volanului, iar mașina a intrat într-un copac. Scriitorul a murit pe loc, în timp ce editorul câteva zile mai târziu. Trei ani de la accident, scriitorul a primit, post mortem, Premiul Nobel pentru modul în care a adus la lumină problemele conștiinței umanității în epoca modernă. Împrejurările accidentului nu au fost niciodată elucidate, iar autoritățile franceze ar fi încercat să mușamalizeze cazul.

Poetul ceh invocă surse credibile potrivit cărora defecțiunile la autoturismul cu care circula Albert Camus au fost provocate de agenți KGB.

Camus era o voce puternică antisovietică, un personaj proeminent al societății franceze care vorbea despre ”imperialismul crud al URSS”. Atât guvernul francez, cât și cel sovietic ar fi beneficiat de pe urma reducerii la tăcere a scriitorului francez, mai susține autorul cărții.

Sursa: The Guardian