Al doilea Pompei  Trupurile unor soldaţi din timpul primului Război Mondial descoperite intacte după un secol  jpeg

Al doilea Pompei. Trupurile unor soldaţi din timpul primului Război Mondial descoperite intacte după un secol.

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 13 februarie 2012

Trupurile a 21 de soldaţi germani din timpul primului Război Mondial au fost descoperite în stare perfectă după aproape un secol. Aceştia făceau parte dintr-un batalion compus din 34 de soldaţi şi au fost îngropaţi de vii atunci când un obuz a explodat în locul unde se aflau, scrie Daily Mail.

Doar 13 trupuri au putut fi recuperate, restul fiind acoperite de un munte de pământ. Din 1918, când recuperarea trupurilor neînsufleţite a fost considerată o operaţiune periculoasă şi până în prezent, nimeni nu a mai căutat rămăşiţele foştilor soldaţi.

Acum, la aproape un secol distanţă, francezii au dat peste "mormântul" de pe Frontul de Vest, în timp ce efectuau lucrările de amenajare la un drum. Majoritatea scheletelor au fost descoperite în aceleaşi poziţii în care se aflau soldaţii în momentul în care au fost surprinşi de explozie. Acest lucru i-a dus pe experţi cu gândul la scenele din oraşul antic Pompei, unde explozia vulcanică i-a îngropat pe locuitori în cenuşă.

Unii dintre soldaţi au fost găsiţi stând pe bancă, unul stătea întins în patul său, iaraltul a fostr găsit în poziţie ghemuită. Pe lângă trupurile decedaţilor, o serie de obiecte personale găsite la faţa locului dau o notă emoţionantă scenei. Cizme, arme, ochelari, portofele, pipe, tabachere şi cărţi de buzunar au fost găsite alături de cei care au murit acum 94 de ani.

Până şi scheletul unei capre a fost descoperit, acest animal fiind considerat o sursă constatntă de lapte proaspăt pentru cei aflaţi pe front.

Arheologii cred că lucrurile s-au conservat în stare bună graţie faptului că au fost izolate de pătrunderea aerului, apei sau a vreunui surse de lumină. Tunelul lung de aproape 100 de metri se afla îngropat la 5, 4 metri distanţă de suprafaţă, în apropiere de localitatea Caspach, din regiunea Alsacia, Franţa.

"Seamănă cu Pompei. Totul a fost distrus în doar câteva secunde, aşa s-au petrecut lucrurile. Aici, ca şi în Pompei, am găsit trupurile oamenilor în aceleaşi poziţii în care se aflau în momentul decesului. Unii soldaţi stăteau pe bancă, alţii erau aşezaţi. Unul a fost aruncat pe scări de explozie şi a fost găsit ghemuit", spune Michael Landolt, arheologul care conduce operaţiunea.

"Totul era umplut cu pământ. Obiectele s-au păstrat intacte, datorită absenţei aerului, luminii şi apei. Obiectele de metal erau oxidate, lemnul era în condiţii bune şi am mai găsit şi nişte pagini de ziar care erau încă lizibile. Obiectele confecţionate din piele erau şi ele în stare bună, flexibile încă. Toate vor fi duse la un laborator, curăţate şi examinate", a adăugat specialistul.Arheologii au constatat că şi podelele scările de lemn ale adăpostului erau intacte. Soldaţii care au pierit făceau parte din Compania a VI-a, Regimentul 94, Infanterie Rezervă. Numele tuturor sunt cunoscute şi sunt inscripţionate pe o placă memorială din vecinătatea cimitirului german Illfurth.

Trupurile au fost încredinţate Comisiei Germane care se ocupă de funeraliile celor decedaţi pe front. Dacă rudele soldaţilor nu-şi vor exprima dorinţa ca trupurile lor să fie repatriate, acestea vor fi îngropate la Illfurth.

Tunelul subteran era atât de mare încât putea adăposti 500 de persoaneşi avea 16 ieşiri. Era dotat cu încălzire, linie telefonică, electricitate, paturi şi sistem de canalizare.

Francezii au atacat locul pe 18 martie 1918, iarexplozia a provocat prăbuşirea malului de pământ peste adăpost.

sursa:gandul.info