"Aferim!"   nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film jpeg

"Aferim!" - nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film

📁 Istoria Filmului
🗓️ 9 noiembrie 2015

Lungmetrajul "Aferim!", în regia lui Radu Jude, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, la categoria "Cel mai bun scenariu european", informează un comunicat HiFilm remis luni AGERPRES.

Alături de "Aferim!" (scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu), la categoria 'cel mai bun scenariu' au mai fost incluse producțiile "The Lobster" (Yorgos Lanthimos și Efthimis Filippou), Youth (Paolo Sorrentino), "45 Years" (Andrew Haigh), "Ex Machina" (Alex Garland), "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence" (Roy Andersson).

Gala "European Film Awards", ajunsă la cea de a 28-a ediție, va avea loc pe 12 decembrie, la Berlin.

Lungmetrajul "Aferim!", unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, a câștigat, la începutul anului, trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin, dar și numeroase alte premii (Trofeul Orașului Lisabona și Premiul de Distribuție la IndieLisboa, Le Bayard Or pentru cea mai bună imagine la Namur, Premiul Publicului la Let's CEE Viena, distincția FIPRESCI la Miskolc în Ungaria).

Din distribuția filmului fac parte Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu și Dan Nicolaescu.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul — Cătălin Cristuțiu, sound designul este semnat de Dana Lucreția Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanța Vintilă-Ghițulescu, producător — Ada Solomon.

Lungmetrajul este până în prezent cel mai de succes film românesc al anului, înregistrând aproape 77.000 de spectatori în sălile de cinema.

"Aferim!" este o producție HiFilm, în coproducție cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films și cu participarea HBO România.

"Aferim!" este propunerea României la Oscar, la categoria "cel mai bun film străin".

sursa:AGERPRESS