Ada Solomon, producătorul filmului „Poziţia copilului“: „Cinematografia este cel mai bun brand de ţară al României“ jpeg

Ada Solomon, producătorul filmului „Poziţia copilului“: „Cinematografia este cel mai bun brand de ţară al României“

📁 Istoria Filmului
🗓️ 17 februarie 2013

La întoarcerea în ţară, Ada Solomon, producătoare a filmului câştigător al Ursului de Aur la Berlin,  a declarat că filmul este un ambasador extraordinar pentru România.

„Cinematografia românească este cel mai bun brand de ţară pe care îl avem în acest moment şi pentru ea se cheltuiesc mult mai puţine milioane decât se cheltuiesc pentru diversele campanii legate de brandul de ţară“, a precizat Ada Solomon, duminică, la aeroportul "Henri Coandă" din Bucureşti, citată de Mediafax. 

Ada Solomon a transmis un mesaj similar şi sâmbătă seara, pe scena Berlinalei, după ce „Poziţia copilului“ a primit trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film. „Politicienii români ar trebui să fie mai atenţi faţă de cinematografia română şi de cineaştii români, care sunt nişte ambasadori extraordinari pentru România“, a spus producătoarea. 

Regizorul Călin Netzer, care le-a arătat celor prezenţi la aeroport trofeul Ursul de Aur, a declarat că a fost „copleşitor“ să primească cel mai important premiu al Berlinalei.

„Nici până acum nu mi-am revenit. Filmul a fost bine primit şi de presă, şi de critici, şi de spectatori, şi de jurii. Aprecierea a fost unanimă“, a spus Călin Netzer. El a precizat că spera ca filmul lui să primească trofeul Ursul de Aur, unul dintre cele mai importante premii din cinematografia românească, alături de Palme d'Or. 

Întrebat dacă are speranţe ca „Poziţia copilului“ să fie selecţionat anul viitor la premiile Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, Călin Netzer a spus că totul depinde de distribuitorul peliculei, din Germania. 

Totodată, Călin Netzer a vorbit şi despre momentul în care a fost felicitat de celebrul cineast Wong Kar Wai, preşedintele juriului competiţiei oficiale a Berlinalei 2013. „Wong Kar Wai mi-a spus că filmul «Poziţia copilului» este o capodoperă şi că este sincer când îmi spune asta. Mi-a strâns mâna două minute. M-a emoţionant foarte tare“, a mai spus Netzer.

În ceea ce o priveşte pe Luminiţa Gheorghiu, protagonistă a filmului „Poziţia copilului“, Ada Solomon, producătoarea filmului a explicat că Regulmanentul Festivalului de la Berlin prevede că filmul onorat cu Ursul de Aur, „care este încununarea tututror lucrurilor conţinute într-un film, nu poate lua încă un premiu“. „E scris foarte clar în regulament şi nu se poate trece peste asta. Ursul de Aur este al Luminiţei Gheorghiu, aşa cum este al filmului «Poziţia copilului»“, a spus Ada Solomon, precizând că rolul pe care-l face Luminiţa Gheorghiu în „Poziţia copilului“ este „aproape fără egal în cinematografia românească“.

Ea a subliniat că premiul Ursul de Aur este al echipei filmului "Poziţia copilului". "E o meserie în care nimeni nu e singur, în care nu se poate face de unul singur. De asta spun că premiul acesta este al Luminiţei Gheorghiu, este al lui Bogdan Dumitrache, este al lui Răzvan Rădulescu, al lui Călin Netzer, al meu, în aceeaşi măsură, pentru că filmul nu se poate face de unul singur şi lucrurile se construiesc împreună", a mai spus Ada Solomon.

În plus, Ada Solomon a spus că urmează pregătirea intensă pentru lansarea filmului "Poziţia copilului" în România. Filmul va avea premiera oficială în România pe 7 martie şi va intra în cinematografele româneşti pe 8 martie.

sursa: