Acord de încetare a focului între Israel și mișcările islamiste din Fâșia Gaza după 11 zile de violențe, mii de rachete lansate și peste 240 de morți jpeg

Acord de încetare a focului între Israel și mișcările islamiste din Fâșia Gaza după 11 zile de violențe, mii de rachete lansate și peste 240 de morți

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 21 mai 2021

Un armistițiu a fost aprobat de cabinetul de securitate al premierului Benjamin Netanyahu, după 11 zile de ostilităţi armate între trupele israeliene şi militanții palestinieni. „Times of Israel” relatează că armistiţiul a fost votat cu unanimitate în cabinetul de securitate. Și Hamas a confirmat că armistiţiul va începe la ora 2:00.

Atacurile cu rachete din Fâşia Gaza spre Israel s-au oprit pentru opt ore în noaptea de miercuri spre joi, însă au fost reluate joi dimineaţa la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza. Armata israeliană a continuat atacurile aeriene spunând că vrea să descurajeze gruparea islamistă să mai atace, după oprirea actualului conflict. Până acum, 244 de persoane şi-au pierdut viaţa, în cea mai mare parte palestinieni, în atacurile care au început pe 10 mai.

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că încetarea focului între Israel şi Hamas, intrată în vigoare vineri, la ora 02:00 (23:00 GMT), reprezintă "o adevărată oportunitate" pentru a avansa în direcţia păcii, transmite AFP.

"Sunt convins că palestinienii şi israelienii merită în egală măsură să trăiască în siguranţă şi să se bucure de acelaşi nivel de libertate, prosperitate şi democraţie", a declarat Joe Biden la Casa Albă.

"Administraţia mea îşi va continua eforturile diplomatice discrete, dar hotărâte, pentru a se îndrepta către acest obiectiv", a continuat el.

"Sunt convins că avem o oportunitate reală de a avansa şi mă angajez să acţionez în această direcţie", a adăugat preşedintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a apreciat eforturile Egiptului, putere regională care are relaţii atât cu Israel, cât şi cu Hamas, şi care a jucat un rol decisiv în convenirea armistiţiului.

"Vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de preşedintele (Abdel Fattah) Al-Sisi şi de înalţii oficiali egipteni care au jucat un rol absolut crucial", a menţionat Biden.

După intrarea în vigoare a armistiţiului, palestinienii au sărbătorit evenimentul pe străzile din centrul oraşului Gaza, dar şi în oraşe din Cisiordania ocupată, în timp ce armata israeliană nu a menţionat nicio nouă alertă privind vreun atac cu rachete dinspre enclava palestiniană.