A murit ultimul mareșal sovietic, Dmitri Iazov jpeg

A murit ultimul mareșal sovietic, Dmitri Iazov

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 25 februarie 2020

Ultimul mareșal al Uniunii Sovietice, Dmitri Iazov, implicat în puciul împotriva lui Mihail Gorbaciov și în represiunea mișcării de independență în Lituania în 1991, a murit marți la vârsta de 95 de ani. 

Ministru al apărării al URSS între 1987 și 1991, el a participat la puciul eșuat împotriva ultimului conducător sovietic Mihail Gorbaciov în 1991, la un an după ce i-a fost atribuit gradul de mareșal. A fost o tentativă de lovitură de stat a comuniștilor conservatori care se opuneau reformelor lui Gorbaciov în Uniunea Sovietică, relatează Agerpres.

Lovitura de sta a eșuat, iar puciștii au fost arestați trei zile mai târziu, însă aceste evenimente au pecetluit soarta Uniunii Sovietice, slăbită de mișcările de independență din republici și, într-un final, aceasta s-a destrămat în decembrie 1991. Arestat împreună cu alți participanți la puci, Dmitri Iazov a fost eliberat din închisoare în 1993 și amnistiat în 1994.

În 2019, Dmitri Iazov a fost condamnat la zece ani de închisoare, în absență, de către justiția lituaniană pentru participarea la represiunea din ianuarie 1991 a mișcării de independență în Lituania, pe atunci republică sovietică, soldată cu 14 morți și peste 700 de răniți.