A murit singura fiică a lui Stalin jpeg

A murit singura fiică a lui Stalin

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 29 noiembrie 2011

Singura fiică a dictatorului Uniunii Sovietice, Iosif Stalin, a murit zilele trecute de cancer la colon, într-un azil din SUA, la vârsta de 85 de ani. Ea a declarat că niciodată nu a putut scăpa de umbra tatălui ei.

Svetlana Alliluyeva, cunoscută ca Lana Peters, şi-a declarat ura faţă de Uniunea Sovietică în 1967, când a ajuns în SUA. Ea a scris patru cărţi, două dintre ele devenind best-seller. Peters a fugit în America, în 1966, din India unde plecase pentru pentru a împrăştia cenuşa fostului ei soţ, Brijesh Singh. Odată ajunsă dincolo de Ocean, ea şi-a ars paşaportul, a cerut azil politic şi a denunţat comunismul şi pe tatăl ei, pe care l-a numit "monstru spiritual şi moral".

A fost căsătorită de patru ori:de trei oi în Rusia, unde şi-a lăsat şi doi copii şi o dată în America, cu arhitectul William Wesley Peters, cu care a avut o fiică Olga.

Primele sale memorii, "20 de scrisori către un prieten", au fost publicate în 1967 şi i-au adus pe lângă faimă şi suma de 2, 5 milioane de dolari. Cu toate acestea, într-un interviu în 1990, Peters a declarat că nu are niciun ban şi răieşte cu Olga într-o casă închiriată.

Svetlana, care avea doar 6 ani când mama ei s-a sinucis, a fost foarte aproape de tatăl ei, care o alinta "vrăbiuţă". Relaţia dintre cei doi s-a răcit treptat când fata a mai crescut, iar tatăl i-a trimis primul ei iubit, un regizor evreu, în Siberia.

Unul din fraţii Svetlanei, Jacob, a murit într-un lagăr de concentrare nazist în timpul celui de-al doilea Război Mondial, după ce tatăl său a refuzat să-l schimbe cu un general german. Al doilea frate, Vasili, a murit la vârsta de 40 de ani din cauza alcoolului.

Scriitoarea s-a plâns deseori de asocierea cu tatăl său. "Toţi mă numesc fiica lui Stalin, ceea ce înseamnă că ar trebui să mă plimb cu o puşcă şi să trag în americani.Mai sunt şi alţii care spun că, dacă am venit aici, sunt cetăţean american. Sunt undeva la mijloc, dar ei nu pot înţelege".

Peters a denunţat regimul impus de tatăl ei în Rusia, dar şi pe alţi lideri ai Partidului Comunist care trimiteau milioane de oameni în lagărele de muncă unde-şi găseau sfârşitul.

Sursa:www.adevarul.ro