A murit Mircea Mureșan, regizorul serialului „Toate pânzele sus!” jpeg

A murit Mircea Mureșan, regizorul serialului „Toate pânzele sus!”

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 24 aprilie 2020

Cel mai în vârstă regizor român în viaţă, Mircea Mureşan, s-a stins vineri, la 91 de ani. El a rămas definitiv în memoria cinefililor datorită serialului „Toate pânzele sus“, care a încântat copilăria şi adolescenţa multor generaţii. De asemenea, una dintre creaţiile sale reprezentative este ecranizarea romanului „Răscoala“, al lui Liviu Rebreanu, prin intermediul căreia a intrat pe lista scurtă a cineaştilor români premiaţi la Cannes.

“A murit în spital, azi dimineaţă, la ora 8,00. Nu este vorba de coronavirus, a fost o boală necruţătoare. Era un domn distins, 91 de ani. (...) Îmi pare foarte rău, o asemenea personalitate, care era un om deosebit, un coleg deosebit, un om care sprijinea în permanenţă şi cineaştii tineri şi care avea foarte mare grijă de semenii lui de vârste mai înaintate”, a precizat Laurenţiu Damian pentru Agerpres.

Citește și: „Toate pânzele sus” - O evadare imaginară din Epoca de Aur

“Domnul Mircea Mureşan s-a impus în filmul românesc ca o mare personalitate, aş spune unul din cei mai interesanţi regizori care a fost distins la Cannes pentru ‘Răscoala’ şi care a făcut filme cu un puternic suflu patriotic şi când spun patriotic mă refer la semnificaţia exactă şi la termenii exacţi care se pot degaja din acest lucru. E vorba de filme de referinţă, e vorba de filme importante cum ar fi ‘Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii’, cum ar fi ‘Horea’, o ecranizare remarcabilă după romanul lui Savodeanu - ‘Baltagul’, în care practic Studioul Buftea a făcut o co-producţie interesantă cu Italia, iar rolul Vitoriei Lipan a fost jucat de o mare actriţă italiană - Margarita Lozano, a fost autorul serialului foarte cunoscut şi foarte îndrăgit ‘Toate pânzele sus’, a făcut comedie, a fost profesor la Universitatea de Teatru şi Film, şi a fost unul din fondatorii Dacin Sara, societatea dreptului de autor,(...) anul trecut l-am sărbătorit cu ocazia împlinirii vârstei de 91 de ani”, a spus Laurenţiu Damian.

Citește și: Secretele corabiei din „Toate pânzele sus!“ Cum a fost construită și cum a dispărut cea mai iubită goeletă „Speranța”

În perioada 1939-1947 a urmat Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.
În 1947, a fost angajat ca actor de ansamblu al Teatrului Orăşenesc. Acesta a devenit, în 1948, Teatrul de Stat Sibiu, iar tânărul Mureşan a fost încadrat, prin concurs, actor titular. Între 1951 şi 1955 a urmat cursurile Institutului de Artă Cinematografică, clasa Regie.
Filmografie: “Partea ta de vină” (1963), “Răscoala” (1966), “K.O.” (1968), “Baltagul” (1969), “Asediul“ (1970), “Bariera” (1972), “Porţile albastre ale oraşului” (1973), “Toate pânzele sus” (serial TV, 1976), “Împuşcături sub clar de lună” (1977), “Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979), “Întoarcere la dragostea dintâi” (1981), “Lumini şi umbre” (serial TV, 1982), “O lebădă iarna” (1983), “Horea” (1984), “Maria şi marea” (1988), “Miss Litoral” (1991), “A doua cădere a Constantinopolului” (1994), “Sexy harem Ada Kaleh” (2001), “Azucena – Îngerul de abanos” (2006)
Între 1974 şi 1989 a fost vicepreşedintele Asociaţiei Cineaştilor din România.
 Între 1996 şi 2014 a fost director general la DACIN SARA (“Drepturi de Autor în Cinematografie - Societatea Autorilor Români din Audiovizual”).