A murit marele cineast Franco Zeffirelli  Regizorul filmului «Isus din Nazareth» avea 96 de ani  jpeg

A murit marele cineast Franco Zeffirelli. Regizorul filmului «Isus din Nazareth» avea 96 de ani

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 15 iunie 2019

Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit sâmbătă, în vila sa de la Roma, la vârsta de 96 de ani, scrie presa italiană, citată de AFP.

Franco Zeffirelli „s-a stins în linişte după o boală lungă care s-a agravat în ultimele luni“, spun surse din cadrul familiei sale. Marele cineast italian este cunoscut mai ales pentru adaptarea cinematografică a tragediei Romeo şi Julieta (1968), care a obţinut două premii şi două nominalizări la Oscar, şi „Iisus din Nazaret“.

Gianfranco Corsi Zeffirelli s-a născut pe 12 februarie 1923 la Florenţa. A urmat cursurile Facultăţii de Arte Frumoase din cadrul Universităţii din Florenţa. Şi-a început cariera ca asistent al lui Lucino Visconti, cu care a lucrat la „La terra trema" (1947), „Bellissima" (1951) şi „Senso" (1952). S-a făcut cunoscut ca actor, scenarist, regizor şi producător. Alte filme care l-au ridicat printre titanii cinematografiei sunt: „Frate Soare, soră Lună“, „Campionul“, „Traviata“, „Otello“, „Hamlet“, „Jane Eyre“, „Un ceai cu Mussolini“ sau „Trei fraţi“.

Creaţiile sale cinematografice au devenit pelicule clasice ale celei de-a şaptea arte. În 1999, la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, a primit Premiul special pentru contribuţia sa în lumea filmului. Zeffirelli a fost activ până la o vârstă înaintată, deşi sănătatea sa era din ce în ce mai şubredă.

El şi-a petrecut ultimii ani de viaţă în scaunul cu rotile, înconjurat de câinii săi credincioşi la vila sa de la periferia Romei, notează AFP. A cochetat şi cu politica, fiind membru al Partidul Forza Italia şi senator în perioada 1994-2001. Este considerat, potrivit unor înregistrări genealogice, un urmaş al geniului renascentist Leonardo da Vinci.