A murit luptătorul anticomunist Werner Sommeraurer jpeg

A murit luptătorul anticomunist Werner Sommeraurer

📁 Comunismul in România
Autor: Redacția
🗓️ 3 aprilie 2014

Braşoveanul a fost unul dintre aprigii luptări împotriva regimului cumunist şi singurul care a reuşit, când era deportat, să trimită printr-un şofer de tir o scrisoare care a fost citită la postul România Liberă.

Werner Sommeraurer s-a născut în 1936 la Braşov şi avea 78 de ani. A murit liniştit în somn. Va fi înmormântat la Biserica Cuvioasa Parascheva din Triaj.

Werner Someraurer a intrat în conflict cu sistemul comunist încă din 1969. A avut legături strânse cu regretatul Vasile Paraschiv (†2011) şi l-au interesat toate acţiunile „Mişcării Paul Goma“. În 3 decembrie 1987 a fost condamnat şi deportat la Tulcea. A fost singurul dintre aprox. 100 de deportati care a reuşit să trimită, printr-un şofer de tir internaţional, o scrisoare care a fost citită la postul de radio Europa Liberă, scrie newsbv.ro.

După 1990 s-a dedicat activităţii Asociaţiei „15 Noiembrie 1987”. „Cu toţii am suportat consecinţele ca urmare a terorii comuniste instaurate de regimul comunist, care a lăsat urme adânci în conştiinţa noastră, cauzând pagube uriaşe în demnitatea şi valoarea morală, fapt ce a anulat definitiv încrederea noastră în acest regim şi în acei care i-au fost aserviţi, care au dovedit că în afară de de teroare, abuz, corupţie, santaj, ameninţare etc, nu au alte competenţe“, a declarat Werner Someraurer, în septembrie 1990 la prima întrunire a Rezistenţei Române.

Werner Sommerauer, fost participant la Revolta din noiembrie 1987 de la Braşov, l-a acuzat pe Ristea Priboi că ar fi fost unul dintre actorii reprimării manifestării. Potrivit lui Sommerauer, Priboi l-a lovit peste palme, l-a întins pe masă şi l-a lovit peste tălpi atât de tare încât îi crăpaseră tălpile de la pantofi. Ristea Priboi i-a dat în judecată pentru aceste acuzaţii pe Werner Sommeraurer şi pe istoricul Marius Oprea, dar a pierdut procesul.

Sursa:www.adevarul.ro