A murit Ion Besoiu  Actorul din "Toate pânzele sus" avea 85 de ani jpeg

A murit Ion Besoiu. Actorul din "Toate pânzele sus" avea 85 de ani

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 ianuarie 2017

Marele actor Ion Besoiu a murit în dimineaţa acestei zile. Actorul va fi înmormântat la cimitirul Bellu, din Bucureşti. Actorul era internat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu", unde s-a înregistrat decesul. În ultimele zile, Ion Besoiu fusese mutat în secţia de Terapie Intensivă a instituţiei, starea sa fiind foarte gravă.

Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931, la Sibiu. Acolo, pe scena teatrului „Radu Stanca” a jucat timp de 16 ani.  A urmat apoi o carieră strălucită la Teatrul Bulandra, instituţie a cărui director a fost timp de 12 ani.

Besoiu a rămas în istoria teatrului şi cinematografiei  române numeroasele sale roluri, în special Cloşca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în Hamlet (1985), Oronte, în Mizantropul (1989), Corifeu, în Antigona (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în Caligula (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în Oblomov (2003).

Citeşte şi: "Toate pânzele sus" - o evadare imaginară din Epoca de Aur

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: Furtuna, "Neamul Şoimărestilor", Haiducii, "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini şi umbre".

În 2001, preşedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de cavaler, iar în 2002 a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române. 

Vezi și 

Roluri celebre ale maestrului Ion Besoiu