A murit Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului şi câştigător al Premiului Nobel pentru Pace jpeg

A murit Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului şi câştigător al Premiului Nobel pentru Pace

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 2 iulie 2016

Supravieţuitor al Holocaustului şi laureat al premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, a murit la vâsta de 87 de ani, în casa sa din Manhattan.

Wiesel s-a născut pe 30  septembrie 1928, în oraşul Sighet, a devenit cunoscut pentru impresionanta carte „Noapte”, unde a descris întreaga experienţă din lagărele de concentrare naziste de la finalul Celui de-Al Doilea Război Mondial.  În 1940 era doar un adolescent când a fost trimis împreună cu tatăl său la Auschwitz, Polonia. Mama şi sora sa au fost omorâte în camerele de gazare, iar tatăl său a fost omorât în bătaie de un ofiţer SS.

La finalul războiului, el s-a refugiat în Franţa, unde a devenit jurnalist. În 1955 s-a mutat în Statele Unite, iar în 1963 a devenit cetăţean american. Wiesel a scris peste 40 de cărţi, o mare parte din ele având ca subiect Holocaustul.

În 1986 a primit Premiul Nobel pentru Pace. El a primit premiul cu modestie, spunând „ Am încercat să păstrez memoria vie, am încercat să lupt împotriva celor care au uitat, pentru că dacă uităm, suntem vinovaţi, suntem complici.”

Sursa:The Guardian