A murit astrofizicianul Stephen Hawking jpeg

A murit astrofizicianul Stephen Hawking

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 14 martie 2018

Stephen Hawking, astrofizicianul britanic, a murit la vârsta de 76 de ani, la Cambridge, Marea Britanie, a anunţat un purtător de cuvânt al familiei. Fizicianul suferea de boala Lou Gehrig, neputându-se mișca și comunică numai cu ajutorul unui așa-numit sintetizator de voce. Hawking a murit astăzi, 14 martie, fix la data când se aniversează nașterea celui mai mare fizician, Albert Einstein.

”Suntem profund întristați de vestea că tatăl nostru a murit. A fost un mare om de știință și un om extraordinar a cărui moștenire va dăinui peste ani” au spus copii săi Lucy, Robert și Tim într-un comunicat.

Stephen Hawking a publicat numeroase lucrări despre natura și originea universului, cea mai cunoscută fiind „A Brief history of Time: From the Big Bang to Black Holes”.

Familia a lăudat "curajul şi persistenţa" fizicianului, adăugând că "inteligenţa şi umorul" acestuia au inspirat oameni din întreaga lume.

Fizicianul s-a stins din viaţă în linişte la locuinţa sa din Cambridge în cursul dimineţii de miercuri.

Suferind de scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig), o maladie paralizantă cu care a fost diagnosticat pe când avea 21 de ani, Stephen Hawking a fost timp de peste 50 de ani imobilizat într-un scaun cu rotile şi comunica prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal. 

Pacienţii diagnosticaţi cu boala de care suferă Stephen Hawking trăiesc, în medie, 3 ani, numai 10% dintre aceştia reuşind să supravieţuiască mai mult de 10 ani. Cu toate acestea, celebrul fizician a reuşit să depăşească cu mult speranţele medicilor. 

Profesorul a îndemnat pe toţi oamenii cu dizabilităţi fizice să se concentreze asupra lucrurilor pe care le pot face şi să nu regrete lucrurile pe care nu pot să le facă. 

A fost şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton. 

Stephen Hawking, renumit pe plan mondial pentru contribuţiile sale la domeniul fizicii teoretice, este autorul volumului "Scurtă istorie a timpului", una dintre cele mai de succes cărţi din literatura ştiinţifică.