A fost descoperită mumia unui adolescent egiptean, veche de 2 500 de ani jpeg

A fost descoperită mumia unui adolescent egiptean, veche de 2.500 de ani

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 11 decembrie 2014

Cercetătorii din Chicago au deschis un sarcofag egiptean antic, în care au descoperit mumia unui adolescent egiptean, veche de 2.500 de ani.

Sarcofagul decorat opulent şi poleit cu aur provine din cimitirul Akhmim, aflat în partea estică a Nilului, în Egiptul Superior şi a fost achiziţionat de Muzeul din Chicago în 1925.

“Din tomografia computerizată pe care am realizat-o în 2011, am înţeles că mumia este un băiat, în vârstă de aproximativ 14 ani, aparent, în condiţie fizică bună”, explică pentru Discovery News J. P. Brown, curator al muzeului.

Conform inscripţiei de pe sicriu, pe băiat îl chema Minirdis şi era fiul lui Inaros, preot ereditar al lui Min, zeul egiptean al fertilităţii.

Într-adevăr, Akhim, localizat la aproximativ 480 de kilometri sud de Cairo, pe Nil, a fost unul dintre cele mai mari oraşe ale Egiptului antic şi un important centru al cultului zeului Min. Era cunoscut, de asemenea, şi pentru că era oraşul natal al lui Yuya, străbunicul regelui Tutankamon.

Tatăl lui Minirdis, fiind preot, era o personalitate influentă şi era responsabil cu ritualul spălatului şi îmbrăcatului statuii zeului.

MIN jpg jpeg

„Dacă ar fi trăiat, probabil că Minirdis ar fi moştenit funcţia [tatălui]”, a declarat Brown.

Folosind clemele special create ca un leagăn pentru a ridica capacul sicriului, cercetătorii au reuşit să deschidă sarcofagul. Scopul a fost să restaureze şi să stabilizeze mumia înainte să plece într-un turneu prin ţară.

Singurele părţi vizibile ale mumiei sunt masca funerară şi degetele de la picioare înnegrite. Restul corpului a rămas înfăşurat într-o pânză îmbălsămată îngălbenită.

După ce au îndepărtat cu greu mumia, al cărui giulgiu era extrem de sensibil, specialiştii au descoperit pe fundul sarcofagului şi câteva desene, necunoscute până acum, ale zeiţei Nut.

Rămâne însă un mister cauza morţii premature a lui Minirdis. Conform teoriei lui Brown, probabil că a fost răpus de o boală infecţioasă sau de îmbolnăvirea vreunui organ vital.

„Nu se vede niciun semn de malnutriţie sau boală pe radiografie”, a adăugat el.

Momentan, cercetătorii tratează giulgiul şi celelalte elemente în care era înfăşurată mumia