A 75 a aniversare a Debarcării din Normandia încinge spiritele între Rusia și Occident jpeg

A 75-a aniversare a Debarcării din Normandia încinge spiritele între Rusia și Occident

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 6 iunie 2019

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a transmis miercuri Occidentului să nu „exagereze“ importanța Debarcării din Normandia, petrecută în urmă cu 75 de ani, la 6 iunie 1944, și nici să nu „minimalizeze“ rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste.

„Aportul aliaților în victoria împotriva celui de-al Treilea Reich este clară. Dar nu trebuie să se exagereze și minimalizeze în același timp semnificația eforturilor titanice ale Uniunii Sovietice“, a declarat Maria Zaharova, citată de AFP. Precizând că Adolf Hitler nu ar fi fost învins fără participarea Uniunii Sovietice și aducând omagii victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, ea a denunțat o „rescriere catastrofală a istoriei“, relatează Adevărul.

În opinia purtătoarei de cuvânt, această rescriere dă impresia că Statele Unite și aliații lor au avut cel mai important rol în căderea regimului lui Hitler.

„Debarcarea din Normandia nu a avut o influență decisivă asupra finalului celui de-al Doilea Război Mondial“, a insistat Zaharova, susținând că această conflagrație și-a cunoscut deznodământul prin victoriile obținute de Armata Roșie la Stalingrad și Kursk.

Donald Trump, Emmanuel Macron, regina Elisabeta a II-a și 300 de veterani au dat startul miercuri, la Portsmouth, în sudul Angliei, celebrărilor cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a Debarcării din 6 iunie 1944. Acestea vor continua joi în Franța.

Absent la evenimentele organizate în Anglia și Franța, președintele rus Vladimir Putin denunță de mai mulți ani faptul că Occidentul nu ia în considerare sacrificiile considerabile ale sovieticilor în înfrângerea naziștilor.