50 de monumente în pericol de dispariție jpeg

50 de monumente în pericol de dispariție

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 16 octombrie 2015

50 de situri culturale din 36 de țări sunt amenințate cu dispariția. Schimbările climatice, jafurile, dezastrele naturale și extinderile comerciale – acestea sunt doar câteva din factorii amenință unele dintre cele mai importante monumente ale lumii, potrivit unui raport al World Monuments Fund.

Elaborat la fiecare doi ani, raportul WMF își propune să sensibilizeze opinia publică cu privire la această problemă și să încurajeze strângerile de fonduri pentru prezervarea siturilor importante. In istoria sa de 20 de ani, programul a numit 790 de situri în 135 de țări și a strâns 350 milioane de dolari în sprijin financiar pentru aceste comori. Cele 50 de situri incluse în raportul din 2016 include lagăre de concentrare din Italia, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, și orașul subacvatic Pavlopetri din Grecia, vechi de 5000 de ani.

Raportul include acum ceea ce WMF a numit „Monumentul fără nume” :o categorie generală care recunoaște daunele cauzate de instabilitatea politică și socială (precum distrugerile de patrimoniu din Orientul Mijlociu).

Puteți consulta lista monumentelor aici: https://www.wmf.org/watch/watch_year/2016

Sursa:http://news.nationalgeographic.com/