23 August, sărbătorit cu „Marele jaf comunist“ jpeg

23 August, sărbătorit cu „Marele jaf comunist“

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 22 august 2012

Documentarul în regia lui Alexandru Solomon va avea o proiecţie specială mâine, de la ora 20.00, la Grădina Cărtureşti-Verona din Capitală.

Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului şi marchează, de asemenea, lansarea pe DVD a filmului, într-o ediţie nouă. „Marele jaf comunist" (2004) documentează episodul furtului de la Banca Naţională din 1959 şi mijloacele de manipulare prin care a fost făcut, un an mai târziu, filmul de propagandă „Reconstituirea", de Virgil Calotescu. După ce o maşină a Băncii Naţionale este atacată în plin Bucureşti de un grup de oameni mascaţi şi înarmaţi care fug cu 1, 6 milioane de lei, şase foşti membri ai nomenclaturii comuniste sunt arestaţi şi acuzaţi. În timpul anchetei, li se cere să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire filmată la comanda Securităţii. Sunt condamnaţi la moarte, sub obiectivul aparatului de filmat.

„O investigare a istoriei cu armele filmului"

Pentru Alexandru Solomon, actualitatea documentarului „Marele jaf comunist" ţine de evoluţia manipulării. „Filmul lui Virgil Calotescu a fost proiectat în 1960, într-o vreme când publicul era mult mai puţin pregătit pentru a descifra cum funcţionează propaganda. Să ne amintim că televiziunea abia se năştea. Azi, după mai bine de 50 de ani de televiziune, s-a ajuns pe culmile sofisticării în ce priveşte manipularea. Dar şi spectatorii sunt mai pricepuţi la a privi şi înţelege ce se află îndărătul imaginilor", explică regizorul.

Regretatul critic de film Alex Leo Şerban spunea despre „Marele jaf comunist" că este „unul dintre cele mai inteligente filme făcute în România, o investigare a istoriei cu «armele» filmului, un fel de imagine contra imagine". Documentarul a fost difuzat de televiziunile BBC, Arte, France 2. „Mă bucur mult că îl putem proiecta din nou, într-o seara toridă de 23 august, ca să ne amintim, să ne gândim la cum suntem minţiţi azi şi, eventual, să ne răcorim în Grădina Verona", mai spune Alexandru Solomon. 

"Mă bucur mult că putem proiecta din nou filmul ca să ne amintim, să ne gândim la cum suntem minţiţi azi."

Alexandru Solomon regizor

sursa:adevarul.ro