200 de ani de la primul exil al lui Napoleon jpeg

200 de ani de la primul exil al lui Napoleon

📁 Napoleon şi războaiele sale
Autor: Ionuț Preda
🗓️ 9 aprilie 2014

Pe 11 aprilie se împlinesc 200 de ani de la momentul semnării Tratatului de la Fontainebleau din 1814, dintre Franța pe o parte și Austria, Rusia și Prusia pe cealaltă, ce prevedea prima abdicare a lui Napoleon.

Tratatul prevedea renunțarea acestuia la rolul de conducător al Imperiului Francez și interzicerea ajungerii oricărui membru al familiei acestuia la acest statut.

De asemenea, Napoleon urma să fie exilat în insula meditaraneeană Elba, pe care ar fi urmat să o conducă drept principalitate separată de Franța sub garanția celor trei mari puteri.

Marea Britanie, deși a făcut parte din coaliție, a refuzat semnarea tratatului deoarce asta ar fi însemnat recunoașterea titlului de împărat al lui Napoleon.

Napoleon a fost nevoit să semneze tratatul în urma unui dezastruos război purtat împotriva celei de-a Șasea Coaliții Antifranceze, început în 1812 în momentul retragerii acestuia din Rusia și terminat în 1814 cu un asediu al Parisului.

El a stat în Elba până în martie 1815, atunci când s-a întors în Franța și a preluat din nou puterea. Întoarcerea sa a dus la formarea unei a Șaptea Coaliții Antifranceze, ce l-a învins pe fostul împărat francez la Waterloo în iunie. În urma aceste înfrângeri el a fost trimis într-un alt exil permanent pe Insula Sfânta Elena, unde a murit în 1821.