1406 opere de artă confiscate de naziști au fost descoperite în München jpeg

1406 opere de artă confiscate de naziști au fost descoperite în München

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Popescu Raluca Alexandra
🗓️ 16 aprilie 2014

Germania a făcut publice opere aparținând unor pictori renumiți ca Picasso, Matisse, Chagall, Courbet sau Toulouse-Lautrec, descoperite în urmă cu doi ani într-un apartament din München. Lucrări estimate la 1, 34 de milioane de euro au fost descoperite în casa dealerului de artă, Hildebrand Gurlitt. Acesta a achiziționat opere de artă la îndemnul lui Adolf Hitler în urma operațiunii “Artă degenerată”, inițiată de regimul nazist. Operațiunea și-a propus confiscarea tuturor operelor de artă care nu corespundeau principiilor estetice ale nazismului.

Guvernul german a fost criticat pentru că a ținut secret, timp de doi ani de zile, descoperirea unui tezaur de artă din perioada nazistă. O revistă germană a dezvăluit misterul la sfârșitul anului trecut, iar guvernul a fost nevoit să facă publice operele de artă. Primele 25 de lucrări au fost publicate pe platforma online www.lostart.de, care va fi în permanență uploadată. În apărarea politicii de tăcere, oficialii guvernamentali germani au susținut că erau îngrijorați de securitatea operelor de artă.

O investigație de fraudă împotriva lui Cornelius Gurlitt, fiul dealerului de artă, a fost începută acum doi ani de zile. În urma investigației care a luat sfârșit pe 10 aprilie 2014, Cornelius Gurlitt a fost găsit nevinovat. Decizia Curții de Justiție a fost luată în urma acordului de cooperare a lui Cornelius de a se investiga dacă o parte din aceste opere au fost furate.

Cercetările pentru descoperirea adevăraților proprietari al celor 1406 de picturi, desene și sculpturi vor continua.

Surse:

www.euronews.com;www.abc.net.au