11 noiembrie 1918 – Ziua Armistițiului  100 de ani de la sfârșitului Primului Război Mondial / VIDEO jpeg

11 noiembrie 1918 – Ziua Armistițiului. 100 de ani de la sfârșitului Primului Război Mondial / VIDEO

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 11 noiembrie 2018

Peste 70 de lideri politici din întreaga lume, între care președintele SUA, Donald Trump, președintele rus, Vladimir Putin, cancelarul german, Angela Merkel, și președintele României, Klaus Iohannis, au participat, duminică, la Paris, la celebrarea Centenarului sfârșitului Primul Război Mondial.

Duminică dimineața, la ora 11.00, în a unsprezecea zi a celei de a unsprezecea luni a anului - pentru a marca exact momentul la care focul a fost oprit pe toate fronturile europen -, președinții și șefii de guverne străini s-au alăturat președintelui Franței, Emmanuel Macron, la Arcul de Triumf din Paris pentru a celebra Centenarul sfârșitului Primului Război Mondial.

În urmă cu un secol, în data de 11.11.1918, la ora 11:00 dimineața, tunurile au tăcut pe toate fronturile Primului Război Mondial, după 5 ani de lupte sângeroase, odată cu intrarea în vigoare a Armistițiului semnat de Germania și reprezentanții Antantei într-un vagon de tren la Compiegne, în Franța.

La sfârșitul războiului patru mari imperii europene, respectiv imperiile german, austro-ungar, rus și otoman au fost înfrânte militar și politic. Dar în timp ce imperiul german și rus au pierdut numeroase teritorii, imperiile austro-ungar și otoman au dispărut complet. La rândul lor, Marea Britanie, Franța și Italia au devenit cele mai mari puteri europene, , în timp ce SUA au devenit o putere mondială.

Marele Război a redesenat harta Europei, a generat fermenții periculoaselor ideologii totalitare de dreapta și stânga din Europa și a creat premisele izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, fiind poate cel mai important eveniment istoric al secolului XX.