1 martie   Ziua Naţională de Comemorare a "soldaţilor blestemaţi" jpeg

1 martie - Ziua Naţională de Comemorare a "soldaţilor blestemaţi"

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 1 martie 2017

În prima zi de primăvară, polonezii îi comemorează pe soldaţii care, în 1945, au pornit o luptă independentă  împotriva regimului comunist care se instalase în Polonia. Comemorarea a fost stabilită ca sărbătoare naţională de către Parlamentul Poloniei în 2011.

Pe 1 martie erau comemorată execuţia a şapte soldaţi care făceau parte din organizaţia “Wolność i Niepodległość” – “Libertate şi independenţă”. Această zi naţională îi aniversează pe cei care după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, şi chiar din 1944, au început să ducă o luptă armată împotriva regimului comunist. Termenul de “soldaţi blestemaţi” a fost stabilit pentru a sublinia situaţia partizanilor şi viaţa lor până în 1989.

Lupta care s-a dat între comuniştii polonezi şi partizani a semănat extrem de mult cu un război civil. Se estimează că aproximativ 22.000 de soldaţi, poliţişti şi alţi funcţionari ai unităţilor comuniste au murit. Însă numărul celor care au murit în numele libertăţii este impresionant:8000 de oameni au dcedat în luptă directă, peste 5000 au fost condamnaţi la moarte de către statul comunist şi aproximativ 21.000 au murit în închisori. Cei care au supravieţuit au fost trataţi ca nişte inamici şi au fost persecutaţi până în 1990.