Vila Suţu, bijuteria maură de la malul mării jpeg

Vila Suţu, bijuteria maură de la malul mării

📁 Patrimoniu
Autor: Ioana Popa

Palatul Suțu din capitală, astăzi sediu al Muzeului Municipiului București, situat în imediata vecinătate a Pieței Universității, este un obiectiv destul de cunoscut. Altfel stau lucrurile însă când vine vorba despre vila Suțu de la malul mării, un edificiu încărcat de istorie și legende, ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Pentru început, legenda

Clădirea, ce transmite și astăzi trecătorilor un aer oriental, nu putea fi ocolită de legende. Înrudit cu povestea de la capul Kaliakra, din Bulgaria de astăzi, mitul creat în jurul vilei Suțu a luat naștere în perioada în care Constanța dădea socoteală Porții. Se spune că în vremea aceea, la baza falezei, fusese construit un debarcader unde acostau corăbiile otomane. La plecarea spre capitala Imperiului, la bordul vaselor erau urcate cele mai frumoase fete ale Dobrogei pentru a fi duse în haremul sultanului. Multe dintre fecioare alegeau însă să se arunce de pe faleza înaltă, pentru a scăpa de rușine. În cinstea fecioarelor care și-au curmat viața în acest loc, debarcaderul a rămas cunoscut ca "Debarcaderul virginelor". În preajma anului 1900 furtunile și valurile puternice au distrus debarcaderul, lăsând ca amintire generațiilor viitoare o poveste cu iz de legendă.

Cine a fost comanditarul vilei?

Așa cum se întâmplă cu majoritatea reședințelor din epocă, construcția preia numele proprietarului. În acest caz este vorba despre Mihail C. Suțu (1841-1933), fiu al fostului ministru de finanțe, Constantin Suțu și strănepot al lui Mihai Suțu, cel ce a domnit de trei ori în Țara Românească și o dată în Moldova.

Pasionat de numismatică, Mihail Suțu a fost la rândul său o personalitate în epocă. Acesta studiază la Paris, de unde se întoarce cu diploma de inginer. Revenit în țară, va deține o serie de funcții importante precum: director general al Poștelor, consilier la Înalta Curte de Conturi și nu în ultimul rând va ocupa pentru o perioadă funcția de guvernator al Băncii Naționale a României. Pe lângă acestea poate fi menționată și apartenența sa ca membru în cadrul Academiei Române (aici deține și funcția de director al Cabinetului de Numismatică) și ca membru al Societății Regale de Numismatică din Marea Britanie.


tytytu jpg jpeg

O stradă, două personalități 

Vila Suțu nu este singurul imobil cu povești interesante de pe stradă. În vecinătatea acestuia se afla casa în care a locuit bunicul talentatei scriitoare Cella Serghi. Comerțul cu antichități practicat de acesta stârnește interesul proprietarului vilei și are rolul de a crea o interacțiune între cele două familii.

Scurt istoric al casei

Construită în stil maur, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, vila Suțu veghează de pe marginea falezei, din 1898 și până astăzi, plaja Modern. Ridicată pe terenul pe care tatăl său avea o casă din lemn, vila se găsește pe strada Krikor Zambaccian, fostă Mărei, la numărul 1. Casa a fost proiectată cu trei niveluri, iar scările ce astăzi se opresc într-o parcare, obișnuiau pe atunci să aibă contact cu valurile.

Mihail Suțu locuiește în casă până la sfâșitul vieții. Începând cu anul 1948 casa a fost naționalizată, iar din 1955 a devenit sediu pentru Casa Regională a Creației Populare. La începutul anilor '70 în clădire funcționează Consulatul Cehoslovaciei, urmând ca între anii 1993 și 2005 aici să fie găzduită Curtea de Apel. Odată cu anul 2011, când se încheie un lung șir de procese, vila reintră în posesia moștenitorilor familiei. În prezent imobilul este scos la vânzare, reprezentanții casei de licitații din București care se ocupă de clădire declarând pentru Radio Constanța că deja s-a semnat un antecontract de vânzare- cumpărare.

Ce soartă va avea până la urmă edificiul construit în terase, al cărui prag a fost trecut printre alții și de către pictorul Theodor Pallady, rămâne însă să aflăm.

http://constanteanul.com/2015/zece-locuri-de-descoperit-in-constanta-palatul-maur-de-la-debarcaderul-virginelor/
https://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/184732/vila-sutu-din-constanta-la-vanzare-pentru-un-pret-de-pornire-de-1-1-mil-euro.html
http://artmarkhistoricalestate.ro/imobile/lacustre-marine/vila-in-terase-u-u-stil-maur.html
http://www.radioconstanta.ro/2018/02/05/vila-sutu-din-constanta-la-un-pas-de-a-fi-adjudecata-de-un-nou-proprietar/
https://www.info-sud-est.ro/povestea-cu-motive-arabe-a-constantei-vila-printului-sutu/
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/social/frumoasele-si-misterioasele-legende-ale-constantei-vila-sutu-si-fecioarele-inecate-in-mare-sa-nu-ajunga-in-harem-43892-392283.html