Venezuela, printre criminali şi „Missuri“ jpeg

Venezuela, printre criminali şi „Missuri“

📁 Patrimoniu
Autor: Ciprian Enea

Cea mai ieftină benzină din lume, cea mai mare rată a criminalităţii, cele mai frumoase fete şi un preşedinte controversat. Acesta-i teritoriul carismaticului Hugo Chavez.

Cea de-a treia călătorie a mea în America de Sud începuse cu câteva săptămâni în urmă, aşa că aveam destulă experienţă în privinţa unor destinaţii riscante. Ştiam că urma să mă confrunt din nou cu o ţară superbă, în care sărăcia şi foamea îi împing pe localnici la o rată a criminalităţii foarte ridicată. Mai bine de jumătate din venezueleni trăiesc sub pragul sărăciei. Aşa că şomajul, munca la negru şi viaţa la limita supravieţuirii stimulează din plin violenţa, mai ales în Caracas. Nu e o exagerare! În ultimii ani Venezuela s-a situat mai mereu pe unul dintre primele locuri în privinţa criminalităţii, la nivel mondial.

Cine ajunge acolo trebuie să fie foarte atent pe unde merge, să se îmbrace cât mai puţin extravagant, să nu-şi etaleze bijuteriile, cardurile şi portofelele şi să caşte bine ochii la ce se întâmplă în jurul său. Dacă merge cu taxiul, să urce doar în maşinile cu siglă sau, şi mai bine, în cele comandate la recepţia hotelului. Nu degeaba taxiurile neoficiale sunt cunoscute sub numele de „piratas".O capitală ridicată din afacerile cu petrolLa prima vedere am descoperit o metropolă cosmopolită, dominată de zgârie-nori cu pereţi de sticlă şi cartiere noi, ridicate din afacerile cu petrol. Venezuela se numără printre cele mai moderne şi industrializate ţări din America Latină, având, după estimările unora dintre specialişti, cea mai mare rezervă de petrol din Emis­fera Vestică. Veniturile exorbitante încasate din comerţul cu aur negru de către Hugo Chavez, controversatul şi carismaticul preşedinte aflat la cârma ţării de 13 ani, ajung prea puţin la populaţie. Dar locuitorii ţării au acces la cea mai ieftină benzină din lume. Ceea ce înseamnă un trafic infernal cu maşini foarte vechi şi foarte ieftine, care au ridicat poluarea în capitală la cote alarmante. În compensaţie, am călătorit mult şi confortabil cu unul dintre cele mai rapide metrouri din America Latină. E de evitat, totuşi, aglomeraţia din orele de vârf.Caracas se află într-o vale păzită de Avila, un munte care separă oraşul de Marea Caraibe. Deşi oferă privelişti superbe, masivul nu joacă doar rol decorativ în viaţa oraşului. La fiecare sfârşit de săptămână, caraquenos, cum îşi spun localnicii din capitală, ajung acolo cu o telecabină modernă. Aceasta pleacă de la intersecţia Avenida Principal de Mariperez cu Avenida Boyaca, urcând 2.153 de metri şi coborând pe partea cealaltă a muntelui,   până pe coasta oraşului Macuto.

El Capitolio, simbol al CaracasuluiInegalităţile între clasele sociale sunt însă evidente, variind de la barrios, cartierele sărace de pe dealurile sale vestice, până la modernul El Rosal, locul unde se învârt toate businessurile importante. În centru găseşti Casa Natal de Simon Bolivar, în care s-a născut marele conducător al mişcării de independenţă din America de Sud. Imensa Plaza Bolivar, cu aerul său colonial, a jucat de-a lungul istoriei mai multe roluri. De la arenă pentru luptele cu tauri, la loc de execuţii publice prin spânzurătoare sau chiar piaţă de legume şi fructe.De jur-împrejur sunt amplasate clădirile guvernamentale, cel mai important edificiu fiind superbul El Capitolio. O construcţie albă, cu acoperişul auriu, realizată în stilul anilor 1800, cu o grădină interioară frumoasă şi o fântână arteziană care-i atrage ca un magnet pe toţi care-i calcă pragul...La câteva minute distanţă se află centrul cultural din Caracas, cunoscut sub numele de Parque Central. Numele induce în eroare, însă Parque Central este un grup de clădiri moderne, în centrul căruia tronează două turnuri de sticlă gemene, cu câte 56 de etaje fiecare. 

13 6 jpg jpeg

Oriunde am mers în Caracas m-am izbit de promovarea imensă a vreunui concurs de frumuseţe. Am citit undeva că venezuelenii sunt oamenii cu cea mai mare încredere în sex-appealul personal. Se pune atât de mare accent pe înfăţişare, încât se aleg zeiţe peste zeiţe: ale echipelor de baschet, ale celor de fotbal sau de baseball, regine ale frumuseţii în satele de vacanţă, în companii, la Carnavalul care are loc anual în oraş, în licee, în universităţi, chiar şi în închisori. Şi, orice concurs, cât de neînsemnat, nu uită să amintească faptul că Venezuela a reuşit performanţa de a obţine şase titluri de Miss World şi şase de Miss Universe.Deseori am fost întrebat de multă lume care este ţara cu cele mai frumoase femei din lume. Ei, bine, ca unul care a văzut în jur de 140 de ţări şi teritorii, pot spune că numele acelui tărâm binecuvântat este Venezuela.Una dintre frumoasele venezuelence, pe care am cunoscut-o cu ocazia călătoriei mele în ţara lui Hugo Chavez, m-a fascinat peste măsură. Dar despre aceste lucruri şi multe altele veţi putea citi în volumul meu de călătorie care va ieşi de sub tipar luna viitoare.

Cascada Îngerului, cea mai înaltă din lumeVenezuela se află în nordul Americii de Sud, învecinându-se cu Oceanul Atlantic şi Marea Caraibelor în nord, Columbia în vest, Guyana în est şi Brazilia în sud. Unele dintre vârfurile din Anzi au zăpadă pe culmi tot timpul anului, iar Bolivar Pico ajunge la 5.007 metri. Dar forma de relief care se bucură de un record la nivel mondial este Podişul Guyanei, care găzduieşte Cascada Îngerului (sau a Îngerilor). Cu 979 de metri înălţime, imensa cădere de apă deţine locul întâi la nivel mondial.

14 9 jpg jpeg

În funcţie de altitudine, forme de relief şi perioadă, clima variază de la tropical umedă la alpină. În general, din mai până-n noiembrie avem de-a face cu sezonul ploios, denumit „iarnă". Iar din decembrie până-n aprilie se întinde sezonul de „vară". Exceptând zona montană, temperatura medie anuală oscilează între 25 şi 28 de grade Celsius. Venezuelenii au aderat într-o majoritate covârşitoare la romano-catolicism (96%), iar tabloul religios este completat de mici comunităţi de protestanţi (2%), islamici, iudaici, precum şi adepţi ai cultului indigen Maria Lionza.Oficial se vorbeşte limba spaniolă. Dar localnicii comunică în peste 30 de dialecte indigene, precum şi în limbile franceză, italiană şi portugheză. Aproximativ două treimi din locuitori ţării sunt metişi, o cincime europeni (spanioli, italieni, portughezi) şi o zecime - populaţie de culoare. Amerindienii reprezintă acum mai puţin de 2%. Moneda naţională, bolivarul (VEF), reprezintă 0, 23 dolari americani.  Steluţa NăstaseVacanţă în Venezuela, de la 1.280 de euro Un sejur în capitala Venezuelei, Caracas, costă de la 1.280 de euro de persoană. Pachetul include transport cu avionul (via Madrid) şi şapte nopţi cazare cu mic dejun la Hotel Chacao Cumberland de trei stele. Hotelul oferă un raport calitate-preţ foarte bun şi este amplasat strategic în apropiere de aeroport, lângă Centrul Comercial Sambil Caracas şi Plaza Altamira. La Hotel Gran Melia Caracas de cinci stele, tariful ajunge la 1.980 de euro de persoană. Unitatea dispune de piscină în aer liber, jacuzzi şi saună. Turiştii sunt cazaţi în camere elegante realizate în stil clasic european. Trei restaurante „de clasă internaţională", centrele de sănătate şi frumuseţe, precum şi programele dedicate copiilor sau întregii familii contribuie din plin la reuşita sejurului. În apropierea hotelului se află bulevardul Sabana Grande, Plaza Bolivar, cu numeroase magazine şi cafenele animate, precum şi Parcul Naţional El Ávila. Dacă optaţi pentru Ciudad Bolivar, veţi plăti de la 1.210 euro de persoană pentru transport cu avionul şi şapte nopţi de cazare cu mic dejun la Hotel Casa Grande de Angostura de patru stele. Construcţia este o bijuterie colonială, cu 15 camere de tip boutique, un restaurant şi o piscină pe acoperiş, de la înălţimea căruia puteţi să admiraţi fluviul Orinoco şi Podul Angostura. Detalii pe www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25.