Stațiunea Păltiniș aniversează 120 de ani de existență jpeg

Stațiunea Păltiniș aniversează 120 de ani de existență

Stațiunea montană Păltiniș, cea mai veche stațiune atestată din munții Carpați, împlinește 120 de ani de existență.

Stațiunea Păltiniș, care a avut inițial denumirea germană “Hohe Rinne”, a fost înființată de către Asociația Carpatină a Turiștilor din Transilvania (Siebenbürgischer Karpathenverein-S.K.V.) în colaborare cu comuna Cristian (fosta comună “Grossau”). Denumirea germană a stațiunii a fost dată de izvorul Hohe Rinne ce se regăsește și aziin Păltiniș. Denumirea a fost schimbată ulterior în Păltiniș, nume care provine de la vârful montan cu același nume, având la origine paltinii care creșteau în zonă.

Dintre întemeietorii stațiunii Hohe Rinne, o contribuție majorăau avut avocatul dr. Carl Conradt, primul președinte la nivel național al S.K.V, medicul militar g-ral dr. Julius Pildner von Steinburg, cel care a propus înființarea stațiunii și inspectorul financiar Robert Gutt, președinte al S.K.V Sibiu și cel care a coordonat dezvoltarea stațiunii în primii săi ani.

Construcția primelor clădiri a început în 1892. Dintre ele putem regăsi astăzi ca monumente istorice “Casa de Cură Hohe Rinne” (“Kurhaus auf der Hohen Rinne”) și “Casa Monaco”. Arhitectura lora fost inspirată de cea a cabanelor alpine din Tirolul austriac.

Inaugurarea s-a făcut pe 10 iunie 1894. Robert Gutt s-a adresat de pe terasa clădirii principale de la Kurhaus auf der Hohen Rinne celor peste o sută de invitați, chemându-i să revină an de an și vară după vară ca oaspeți și prieteni ai noii stațiuni.

Aniversarea va marca exact la 120 de ani de la data de 10 iunie 1894, data la care a avut loc ceremonia de inaugurare oficiala a statiunii Hohe Rinne – Paltinis.

Cu ocazia acestei aniversari, va avea loc si lansarea primului volum din monografia „A fost odată Hohe Rinne. Istoria Păltinișului” în prezența autorului, Dr. Mircea Dragoteanu.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 15 la Hohe Rinne Păltiniș Hotel &Spa  in sala de conferinta Noica, si va fi urmat de un cocktail in Restaurant Conradt.