Sagrada Familia   Barcelona, o experienţă unică jpeg

Sagrada Familia - Barcelona, o experienţă unică

Sursele de finantare sunt donatiile private si incasarile din biletele de intrare. Bugetul pentru anul 2009 se apropie de 20 milioane de euro. Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família (în catalană).

Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viaţă fiind dedicaţi în exclusivitate acestuia. Estimările iniţiale, bazate pe tehnicile de construcţie ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcţiei. Gaudi ar fi comentat, în legătură cu aceast termen:„Clientul meu nu se grăbeşte”.

În prezent termenul estimat este anul 2026. După moartea lui Gaudi, în 1926, lucrările au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes, până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol.

Biserica are 18 turnuri, în ordinea înălţimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evanghelişti, Sfânta Fecioară şi, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Isus va avea montată pe el o cruce uriaşă. Înălţimea totală, de 170m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi nu considera că lucrarea sa ar trebui să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.

[[nid:26561]]

Biserica are 3 faţade:a Naşterii (spre est), a Gloriei (spre sud) si a Patimilor (spre vest)A fost vizitată de 2, 26 milioane de turişti în anul 2004. Cupola naosului a fost terminată în 2000 iar în prezent se lucrează la turnul lui Isus.