Londra, oraşul paradoxurilor jpeg

Londra, oraşul paradoxurilor

📁 Călătorii în istorie
Autor: Andrei Crăciun

Capitala Regatului Unit este fabuloasă, un oraş deopotrivă tânăr şi conservator, cosmopolit şi morocănos, ceţos şi cochet. Londra e mai mult decât inima financiară a lumii şi o oază de libertate. Londra e Oraşul. Cu majuscule.

"Tinereţea fizică şi psihică a locuitorilor acelui cartier londonez mă făceau să mă simt un preistoric. (...) Cartierul respiră muzică, o viaţă fără bârfe ori calcule, o mare doză de naivitate, dorinţa de a trăi clipa dincolo de morală şi valori convenţionale, căutând o plăcere care respingea vechile mituri burgheze ale fericirii", spunea scriitorul Mario Vargas Llosa despre cartierul londonez Soho.Bunăoară, în Soho găseşti orice:cluburi colosale pentru toţi şi pentru fiecare, baruri speciale pentru lesbiene tinere şi confuze, gay care umblă în chiloţi şi cu coroane mari, regale, pe cap, pendulând între petreceri punk deocheate, scrie Adevărul.

Fumează, tutun sau ierburi relativ tolerate, în faţa cârciumilor. În Londra, fumatul e interzis în toate localurile. Nu insistaţi. N-are rost. Englezii ştiu să-şi respecte regulile. Acum, clişeul:cine s-a plictisit de Londra înseamnă că s-a plictisit de viaţă.

Toate barurile, toate, sunt pline de bere, de oameni morţi de beţi şi foarte vii. Soho e o nebunie, vintage şi futurist în acelaşi timp. Şi, da, la treizeci şi cinci de ani eşti bătrân, dar chiar nu contează.Miroase a ceaţă şi a ploaieLondra cealaltă, Londra conservatoare, mândră, clasică e mult dincolo de Europa. E altfel şi e copleşitoare. Începe cu maşinile care circulă în alt sens decât pe continent, cu cabinele telefonice roşii şi cu parcurile ei crude, cu Tamisa verde şi indiferentă.

image

Vezi aici mai multe imagini din Londra

Obiectivele turistice sunt cunoscute:Big Ben, Buckingham Palace, Parlamentul, Muzeul Madame Tussauds, Tower Bridge, British Museum, Trafalgar Square, Turnul Londrei, Westminster Abbey, Catedrala „Saint Paul", Hyde Park , Picadilly Circus şi magazinul Harrods. Dacă rataţi ceva, nu vă îngrijoraţi. Oricum veţi da orice pentru a reveni în Londra aceasta capricioasă şi întunecată, care miroase a ceaţă şi a ploaie.

A treia Londră, Londra cosmopolită, e un amestesc de rase, limbi, arome şi tradiţii. Foştii supuşi au venit în capitala Imperiului şi nu vor mai pleca. Londra aceasta babeliană are parfum de Pakistan şi India, te priveşte uneori cu ochii oblici sau face rugăciuni la ore fixe, cu capul întors spre Mecca.Londra e un oraş fără pauze, o mirare continuă şi necesară. Londra te schimbă, îţi goleşte buzunarele şi te face mai bogat pe dinăuntru. Despre asta e vorba.

-Mâncarea e relativ ieftină (până în 15 lire o masă).-Un abonament la metrou pentru o zi costă până în 10 lire.-Intrarea la un muzeu gen Madame Tussauds este aproximativ 25 de lire.-Cazare găsiţi cu 50-60 de lire pe noapte la hotel de două stele.-Biletele de avion luate din timp, la o companie low cost, nu costă mai mult de 150 de lire. Dacă vreţi să zburaţi cu British Airways, pregătiţi-vă peste 200 de lire.

-Schimbarea gărzii la Palatul Buckingham.-Shoppingul pe Oxford Street sau Covent Garden.-O tură în London's Eye, de unde metropola se vede perfect.-Mişcarea acelor în Big Ben.-Tower Bridge, la apus. Puţine sunt locurile în care lumina şi întunericul se unesc aşa.-Zona financiară a oraşului, adică inima financiară a lumii. Clădirile moderne respiră nu doar bunăstare, ci şi, mai ales, bun-gust.

image
image