Insula Creta, leagănul lui Zeus jpeg

Insula Creta, leagănul lui Zeus

📁 Călătorii în istorie
Autor: Carla Enea

Istoria insulei este evidentă abia când străbaţi regiunea de la un capăt la altul, trecând pe la ruinele Palatului Minoan al lui Knossos, pe la fortăreaţa veneţiană de la Rethymno, pe la moscheile şi mănăstirile bizantine sau pe la peştera unde se spune că s-ar fi născut Zeus.

Portul veneţian din Chania este un obiectiv de neratat, la fel capitala, Helaklion, unul dintre cele mai dinamice oraşe din întreaga Grecie.

Renumită pentru frumuseţea naturală şi diversitatea peisajelor, Creta vă va întâmpina cu lanţurile muntoase spectaculoase, tăiate de chei dramatice care se risipesc direct în mare, în timp ce coasta sudică vă răsfaţă cu plaje splendide şi golfuleţe izolate.

Hotelurile sunt la fel de diferite, ca şi oamenii cărora li se adresează. Cele ieftine sunt concepute special pentru persoanele cu low-budget şi pretenţii mici, cele scumpe atrag o clientelă selectă (şi selectivă), oferind servicii de lux în „paradisuri" concentrate pe mii de metri pătraţi. Dacă Ulise ar căuta azi drumul către casă şi ar nimeri într-unul dintre aceste resorturi cu palmieri umbroşi, porturi mici cu apa limpede, unde sunt ancorate iahturi strălucitoare, piscine turcoaz şi grădini luxuriante, cu siguranţă ar întârzia şi mai mult decât în legenda Odiseea.

Elounda, paradisul de 5 stele 

Dacă în anii '60 Agios Nikolaos devenise un refugiu pentru starurile vremii, precum Joe Dassin sau Walt Disney, azi fostul sat pescăresc ce înconjoară micuţul port al lacului cu acelaşi nume, conectat la mare, a devenit una dintre cele mai turistice staţiuni. Mii de turişti ajung aici anual, atmosfera cosmopolită atrăgând chiar şi oameni cazaţi în aşezările apropiate.

La 11 kilometri distanţă, în zona Elounda, acolo unde marea şi muntele se joacă într-un relief uimitor, investitorii cretani, dar mai ales cei străini, s-au gândit că acesta e locul ideal ca să pună bazele unui paradis pentru oamenii cu bani. Primul hotel elitist a fost construit tot în anii '60 şi imediat Elounda a devenit „locul de joacă" preferat al mondenilor din Grecia.

În scurt timp, cei mai bogaţi oameni din lume au aflat de serviciile imbatabile, iar turismul de lux a explodat. Şi azi Elounda este unul dintre cele mai exclusiviste locuri din lume, confortul clienţilor, relaxarea şi intimitatea acestora fiind principalele puncte forte ale hotelurilor din zonă.

Renumele acestora a ajuns până în România, aşa că multe vedete au cumpărat pachete de vacanţă scumpe. Acum doi ani, Cristi Chivu şi proaspăta lui soţie, Adelina, şi-au petrecut luna de miere la hotelul Elounda Beach. Elounda, ca staţiune, este totuşi destul de limitată, dacă nu aveţi norocul să vă cazaţi în hotelurile de prima mâna.

Atmosferă veneţiană în Chania

Chania este unul dintre cele mai frumoase oraşe cretane. În cartierul veneţian, străduţele dispuse ca o pânză de păianjen dezordonată vă conduc inevitabil în portul magnific. Casele veneţiene restaurate au fost transformate în restaurante şic ori în boutique-hoteluri, tavernele splendide sunt înconjurate de ruine misterioase, magazinele sunt pline de obiecte artizanale specifice.

Fosta moschee din port e proeminentă. Celelalte rămăşiţe de pe vremea ocupaţiei turceşti dau oraşului un farmec exotic aparte.

Chania e un loc grozav ca să petreceţi câteva zile. De aici puteţi ajunge foarte uşor la Cheile Samaria (o vizită în Parcul Naţional Samaria costă cinci euro), prezentate de cretani drept cele mai lungi din Europa. Situate la 16 kilometri distanţă, între platoul Omalos, săpat de râul care curge între vârfurile munţilor Avlimanakou şi Volakias, are o lăţime care variază între 150 şi 3 metri. O vizită dimineaţa vă ajută să scăpaţi de aglomeraţia de peste zi.

Casa minotaurului

Heraklion este un oraş cu o atmosferă zgomotoasă, palpitantă, foarte aglomerat, fără şarmul arhitectural pe care îl au Chania sau Rethymno, dar cu siguranţă mult mai dinamic. Centrul este vibrant, cu buticuri şic, restaurante de calitate şi cafenele unde se discută câte-n lună şi-n stele. Continua dezvoltare a străzilor cu vedere la mare atrage deopotrivă investitori şi turişti. Prin port se perindă permanent feriboturi şi vase de croazieră. Ruinele Palatului Knossos sunt destul de aproape de oraş şi reprezintă una dintre principalele atracţii în Creta. Nu departe, dealurile pline cu măslini şi vii vă oferă peisaje bucolice.

La cinci kilometri de Heraklion, intrarea la Palatul Knossos costă şase euro, muzeul fiind deschis zilnic între 8.00 şi 19.00 (din iunie pînă în octombrie). Ruinele de la Knossos, casa miticului minotaur ţinut de regele Minos, au fost descoperite la începutul anilor 1900 de arheologul britanic Sir Arthur Evans. Acesta a cheltuit peste 250.000 de lire sterline pentru reconstrucţia palatului, care a durat aproape 35 de ani, dar pe care cei mai mulţi experţi o contestă. Cert este că palatul atrage un număr impresionat de turişti.

Rethymno este unul dintre cele mai pitoreşti oraşe cretane, unde puteţi vedea un port şarmant şi o fortăreaţă veneţiană. Cartierul veneţiano-otoman este un amestec de străduţe înguste, căsuţe cu balcoane de lemn şi monumente ornamentate în stil veneţian, dar şi minarete care dau un aer oriental.

image

Plaja din Matala, un sătuc aflat la 75 de kilometri de Heraklion, renumit pentru grotele săpate în Neolitic

Sejururi pe insulă

Cazare în Hersonissos, la Hotel Dimitrion, 3 stele-de la 277 euro/persoană, transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu demipensiune, asistenţă turistică. Reducere pentru early booking 5%, valabilă până pe 30 aprilie, prin agenţia Butterfly Tourism, www.butterflytourism.ro.

Pachet în Heraklion, la Hotel Arina Sand, 4 stele-de la 489 euro/persoană, transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu all inclusive, asistenţă turistică. Reducere early booking 5%, valabilă până pe 30 aprilie, prin agenţia Prestige Tours, www.prestige.ro.

image

Seara, amurgul învăluie în culori superbe portul Chaniei