Guatemala, natură minunată şi trafic periculos jpeg

Guatemala, natură minunată şi trafic periculos

📁 Patrimoniu
Autor: Ciprian Enea

Considerată ani la rând o destinație riscantă, marcată de răpiri de copii, accidente de circulație cu nemiluita și rănile unui război surd, Guatemala își revalorifică potențielul turistic.

În urmă cu câțiva ani, Guatemala era în fruntea listei cu locuri pe care nu ar trebui să le viziteze un turist prudent. În această țară, rănile încă vii lăsate de războiul terminat acum două decenii și știrile despre copiii răpiți rulau zilnic pe canalele media și se crease o adevărată isterie națională. Cum nu știa nimeni unde dispăreau micuții bătuți de soartă, localnicii dădeau vina pe străini, în general, și pe americani, în special.

Citisem chiar că unul dintre exemplele cele mai mediatizate a fost cazul a doi cetățeni din SUA, care se plimbau cu caiacul pe un râu din apropiere de Chicaman. Bieții oameni s-au trezit înconjurați de vreo 500 de localnici care au început să-i amenințe în fel și chip, fiind cât pe ce să treacă de la vorbă la faptă... Vă imaginați probabil prin ce-au trecut săracii turiști până au sosit autoritățile guatemaleze, chiar dacă nimeni nu i-a atacat decât verbal. În urma unei scurte anchete, s-a aflat că furia localnicilor pornise de la faptul că americanii glumiseră cu un băiat care stătea pe malul râului.

Dar Guatemala este o ţară bogată în istorie, cultură şi cadre naturale minunate. Așa că profitând de o un sejur de vreo câteva săptănâni în America Centrală, n-am putut rata ocazia de a face o scurtă în incursiune pe patru roți. Cu acest prilej i-am traversat teritoriul de la nord la sud, schimbând vreo 4-5 autobuze comunale, cunoscând în timpul curselor de la un oraș la altul mai mulți localnici și făcând o scurtă escală în Guatemala City.

Primul lucru care-ți sare-n ochi când vizitezi Guatemala sunt casele construite în stilul "suspendat". Toate-s înălțate pe trunchiuri de lemn, la cel puțin un metru deasupra solului. Semn clar că aici, la marginea pădurilor bogate-n vegetație, apele și fiarele iau des cu asalt satele acestea pierdute parca în paginile unui roman de aventuri. Dacă prin mijlocul acestor așezări exotice n-ar trece șoseaua națională, ai avea senzația că ești pierdut într-o lume din secolele trecute. Guatemalezii conduc imprudent și haotic.

Pericolul pare cu atât mai mare cu cât cele mai multe mijloce de transport public sau privat par evadate direct de la azilul de mașini ciuremate și fiare vechi de când era manivela la putere. Faptul că pe parcursul unei singure zile am stat de trei ori în coloană, așteptând ca drumul să fie eliberat de echipele de descarcerare, n-ar trebui să mire pe nimeni...

Guatemala City m-a surpins cu câteva restaurante, baruri și cluburi interesante în așa numita Zona Viva. Am descoperit un oraș divers, cu porțiuni care te fac să uiți unde te afli, un amestec de vechi cu nou și un farmec latin aparte, oferit de clădirile frumoase, de inspirație spaniolă, din centrul istoric. Dar și de extinsele cartiere de cocioabe, unde nu ți-ai dori să ajungi fără un ghid care sa-ți asigure și protecție. Situat într-o vale de munte numită Valle de la Ermita, Guatemala City este, de fapt, vechiul oraş mayaș Kaminaljuyu.

Drumurile curbate pline de gropi, îmi aminteau de dragul nostru București. La doi pași de strada principală, într-una din piețele locale, m-am așezat să mănânc la un bufet tradițional. Înconjurat de sute de oameni, pentru câţiva dolari, am obţinut o farfurie mare de tortilla și o alta de varză cu carne, acoperite cu un sos bine mirositor care dădea pe-afară.

Buuun si ieftin! Mâncam uitându-mă la tarabele cu porumb, fructe abia tăiate, ierburi uscate pentru toate tratamentele posibile și imposibile, și trăgând cu ochiul la fântâna arteziană din centrul pieței, unde mai mulți copii se jucau cu un stol de porumbei.

Am trecut apoi strada la barul care se promova cu un panou de carton așezat în mijlocul trotuarului, pe care scria cu litere de-o șchioapă:"Gallo, la mejor cerveza de Guatemala y del mundo!!!"Cum ar veni, "cea mai bună bere din Guatemala și din lume!" Probabil, cum ar spune concurența... Însoțită de un coșuleț cu floricele de porumb pudrate cu chili, licoarea aurie cu spumă potrivită mi s-a părut într-adevăr foarte reconfortantă.

Dintre cele mai interesante locuri din oraș, turistul n-ar trebui să rateze piața centrală, Catedrala Metropolitană și Palacio Nacional. Ultimul se află chiar în Plaza Mayor și este cea mai decorată clădire din oraș. Din cele 350 de camere, se vizitează doar câteva, cele mai semnificative fiind Sala Recepțiilor și Sala Banchetelor, care se întrec în cristaluri și candelabre aurite.

Însă cea mai mare agitație... turistică este în Balconul Prezidențial, de unde poți avea o privire de ansambluasupra întregii piețe.Alături de steagul guatemalez, în faţa Palatului Național arde o flacără veşnică dedicată "eroilor anonimi ai păcii" . Aici au loc protestele, aici se adună lumea de sărbători și tot aici se încropește o piață ambulantă, unde se vând tot felul de nimicuri. Catedrala Metropolitană, cu domul albastru, te întâmpină cu cei 12 stâlpi pe care sunt inscripționate numele celor care au murit sau dispărut în timpul războiului civil.

Circuit în Guatemala, de la 3.150 euro

Un circuit în Guatemala în perioada 1 septembrie-15 decembrie costă de la 3150 euro de persoană. În preţ sunt incluse transportul cu avionul, taxele de aeroport, biletele de avion pentru curse interne, transferurile private, tururile private Aguateca, Tikal, Iximche, Lacul Atitlan, şapte nopţi cazare la hotelurile de patru stele:Meson De Maria (din Antigua), Villa Maya (din Tikal) şi Posada Santiago (din Panajachel), şapte mic dejunuri, cinci prânzuri, taxele de intrare la obiectivele turistice.

Detalii pe www.besttourism.ro tel. 031.226.33.25. Un sejur în Guatemala rezervat prin intermediul site-ului www.expedia.com costă de la 2266 dolari de persoană şi include:transportul cu avionul, taxele de aeroport şi nouă nopţi cazare la Radisson Hotel &Suites de trei stele plus din Guatemala City. În capitală vizitaţi Parque Central, înconjurat de Palatul Naţional şi de Catedrală şi nu rataţi cea mai mare hartă în relief din lume (a republicii) din Parcul Minerva, precum şi muzeele de artă şi arheologie. Planificaţi şi o excursie în fosta capitală a Gautemalei, Antigua Guatemala, care în pofida numeroaselor cutremure, inundaţii şi incendii, este un loc frumos, cu numeroase clădiri colorate, grădini tropicale, piaţete, fântani arteziene şi străduţe pietruite.

Află care sunt preţurile în Guatemala pe TV Travel!

Religiile tribale sunt încă prezente printre guatemalezi

Documentare realizată de Steluța NăstaseGuatemala este ţara situată în America Centrală şi împarte graniţa de nord şi cea de vest cu Mexic, se învecinează cu Honduras şi El Salvador la sud-est, cu Belize la est şi are ieşire la Oceanul Pacific la sud-vest şi la Marea Caraibelor la est. Mai mult de 66% din suprafaţa ţării este muntoasă, fiind acoperită de păduri. În zona lanțurilor muntoase își fac veacul aproximativ 30 de vulcani.

Dintre aceștia Tajumulco (4220 de metri), care face parte din Sierra Madre de Chiapas, este cel mai înalt din Guatemala şi din America Centrală. Guatemala are un climat tropical în câmpii şi pe coasta Caraibelor şi un climat tropical temperat în munţii. Există două sezoane:cel umed din mai până în octombrie şi sezonul uscat din noiembrie până în mai. Temperaturile medii anuale în Guatemala City sunt cuprinse înre 12 şi 23 de grade Celsius în ianuarie şi între 16 şi 29 de grade Celsius, în luna mai.

Dintre locuitori 75% sunt romano-catolici, în timp ce 20% sunt protestanţi. Ceilalți 5% au adoptat religiile indigene tribale. Guatemalezii provin din două grupuri entice:amerindienii care reprezintă 45% din populaţie şi Ladinos-termen utilizat pentru a defini toţi non-indienii, cum ar fi mestizos, mulatri, africani şi europeni. Şi aceştia reprezintă 45% din populaţie. Printre minorităţile entice se numără:caraibi, moreni, asiatice, libanezi şi sirieni.  Limba oficială este spaniola, 60% din populaţie vorbeşte această limbă. 40% din populaţie foloseşte una din cele optsprezece dialecte amerindiene. Moneda oficială este quetzal (GTQ). 10 quetzal valorează aproximativ un dolar şi 28 de cenţi.

Citeşte despre atracţiile turistice din Guatemala pe TV Travel!

sursa:adevarul.ro