De ce ai vizita Ploiestiul jpeg

De ce ai vizita Ploiestiul

📁 Călătorii în istorie
Autor: Avram Andrei

Municipiul Ploieşti, unul din oraşele mari ale României, reşedinţă a judeţului Prahova, este situat la 60 km nord de Bucureşti. Ploieştiul este un important nod de transport, situându-se pe drumurile care leagă capitala Bucureştide Transilvaniaşi Moldova. Este supranumit „capitala aurului negru”, oraşul fiind vechi centru al industriei petroliere, având patru rafinării şi alte industrii legate de această ramură (construcţii de maşini, echipamente electrice, întreţinere).

Cu privire la data înfiinţării şi la primii locuitori ai oraşului Ploieşti există puţine mărturii scrise. După Nicolae Bălcescu, ar fi existat pe vremea lui Mircea cel Bătrân „Căpitănie a Ploieştiului” (ca. 1413). Din punct de vedere documentar, toate lucrările de istorie se opresc la anul 1503, de când datează prima apariţie în actele Braşovuluia unor nume de căruţaşi ploieşteni, Drăgoi, Tudor, Neagu.

Îndrăgitorii muzeelor cu siguranţă nu se vor plictisi în oraşul natal al unuia dintre cei mai mari poeţi naţionali, Nichita Stănescu. Dintre muzeele care pot fi vizitate amintim:Casa Memorială Nichita Stănescu-Casa a fost construită în anul 1927 de către bunicul si tatăl poetului. Aici, pe 31 martie 1933, se naştea Nichita Stănescu. Sunt expuse obiecte care i-au aparţinut marelui poet, obiecte de mobilier, opera antumă a poetului, premiile naţionale şi internaţionale, manuscrise, obiecte personale şi altele;

Muzeul Ceasului "Nicolae Simache"-Unicul muzeu de acest fel din ţara cuprinde o bogată colecţie de ceasuri făurite de meşteri vestiţi din Europa, cele mai multe fiind adevarate opere de artă. In prezent, muzeul are o colecţie de aproape l 000 de piese (numai in parte expuse), printre care:cadran solar, pendul construit din lemn in 1634, ceas pus in mişcare printr-o cădere de apa (Londra, 1654), primul ceas de buzunar (oul de Nurnberg), orologii de turn, o piesă din 1693 (realizare a ceasornicarului Ralf Gout), ceasul de mână construit in acelasi an de Courvoisier (cu efigia lui Ludovic al XIV-lea), piese realizate de maestrii londonezi, de ceasornicari francezi, austrieci sau elvetieni.Pot fi văzute ceasuri cu mecanisme muzicale care cântă Marseilleza, Deşteaptă-te române, valsurile lui Strauss. Sunt prezentate ceasuri care au aparţinut unor personalităţi, ceasuri distractive, ceasuri cu diverse indicaţii in afara orelor, ca şi alte obiecte legate de temă;

Muzeul Judeţean de Istorie si Arheologie Prahova-Clădirea muzeului este monument de arhitectură şi a fost construită in 1865, in stil neoclasic. A avut diverse destinaţii:1865-1878 gimnaziu;1878-1898 liceu de stat;1898-1944 internat, şcoală comercială;1944-1967 liceu de fete, scoala pedagogică, şcoală mixtă, şcoală generală. In 1967 clădirea capata destinaţie de muzeu si va fi renovată între 1967-1975 si in anii `90 ai secolului al XX-lea. Muzeul expune obiecte de arheologie, documente, obiecte memoriale aparţinând unor personalitati marcante ale istoriei naţionale, colecţie de monede, medalii, decoraţii, sigilii, arta decorativă si plastică, românească si străină.

Muzeul "Ion Luca Caragiale"-Muzeul Memorial "I.L. Caragiale" este unul din primele muzee organizate în judeţul Prahova, prin pasiunea si strădania profesorului Nicolae Simache. Adăpostit în casa familiei Dobrescu, monument de arhitectura datând de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, construit de meşteri locali, reprezintă modelul vechii case româneşti. Casa a fost restaurată in 1979-1980, după seismul din 1977. Expoziţia de bază prezintă printr-o colecţie documentară principalele momente din viaţa şi opera scriitorului:familia din care descinde, de la care a moştenit pasiunea pentru teatru si literatură;anii de şcoala la Ploieşti;debutul in gazetărie si revistele pe care le-a condus sau la care a colaborat;afirmarea în teatru si proză, comediile si drama "Nîpasta" care i-au fixat locul cel mai înalt in dramaturgia românească.Iubitorii de teatru se pot delecta cu una dintre piesele jucate la teatrul Toma Caragiu, „Toma Caragiu”, cu o vechime de peste 50 de ani, care are în componentasa trei sectii:Dramă, Revistă şi Păpuşi.

Viaţa sportivă este de asemenea foarte activă în reşedinţa Prahovei. CSU Asesoft Ploieşti este cel mai titrat club românesc de baschet al ultimului deceniu, fiind Campioana României în perioada 2003-2008, câştigătoarea Cupei României 2003-2008 şi câştigătoarea FIBA Europe Cup 2005. Fotbalul este reprezentat de echipele Astra Ploieşti şi Petrolul Ploieşti, pe al cărei stadion, Ilie Oana, microbiştii se simt in lumea lor.

Cu singuranţă o singură zi nu îţi este suficientă pentru a cunoaşte oraşul în întregime, aşa că pentru cazare poţi apela la unul dintre hotelurile ploieştene, acestea cuprinzând o gamă largă de oferte (Hotel Nord Ploiesti 2*, Hotel Prahova Plazza Ploiesti 4*).

Un eveniment interesant legat de oraşul Ploieşti datează din al doilea război mondial. Astfel, primul bombardament american asupra Europei, primul asupra României, a fost în acelaşi timp şi primul bombardament asupra Ploieştiului şi datează din luna iunie a anului 1942.