„Cine caută raiul pe Pământ, să vină la Dubrovnik” jpeg

„Cine caută raiul pe Pământ, să vină la Dubrovnik”

Oraşul Dubrovnik, aşezat în sudul extrem al Croaţiei, pe coasta Dalmaţiei, este port la marea Adriatică. Povestea aşezării este pe cât de tumultuoasă, pe atât de fascinantă. Fondat în secolul al VII-lea, Dubrovnikul a atins perioada de prosperitate, ca important port comercial maritim, spre sfârşitul Evului Mediu. Vă vine să credeţi că încă din 1272, exista un plan urbanistic, iar în următoarele două secole s-a deschis o farmacie, un azil de bătrâni, un orfelinat şi un spital.

Mulţimea de clădiri gotice, renascentiste şi baroce reprezintă dovada unui trecut bogat şi glorios. Cele mai cunoscute obiective turistice ale acestor locuri sunt Franjevaèkog Samostana Mala Braca(Mănăstirea Călugărilor Franciscani), situată în partea vestică, ce găzduieşte una dintre cele mai vechi trei farmacii din Europa, apoi Mănăstirea Dominicană (Dominikanskog Samostana) construită în secolul al XV-lea şi aflată în partea răsariteană a oraşului şi Katedrale (Catedrala), ce datează din secolul al XVII-lea. Muzeul Dubrovnik-aflat în superbul palat Kneažev Dvor-merită, de  văzut.

Cu aproape un secol înainte de descoperirea Americii, aristocraţii din Dubrovnik au abolit sclavia şi comerţul cu sclavi, adoptând şi un nou steag:o bucata de pânză albă, pe care au scris cuvântul latin Libertas (libertate). Totuşi oraşul, cu idealuri înalte, a fost atacat şi cucerit, pe rând, de către ruşi, francezii lui Napoleon,  apoi in secolul XX de nazişti. Ultimul conflict s-a desfăşurat la începutul anilor '90, după ce Croaţia a devenit independentă.

Vezi aici GALERIE FOTO

George Bernard Shaw scria în 1929 despre Dubrovnik: "Cine caută raiul pe Pământ, să vină la Dubrovnik". Deşi mai puţin cunoscut decât alte locaţii din Balcani, oraşul a intrat în patrimoniul UNESCO. Bastioanele, turnurile de apărare, precum şi zidul de apărare, construite în secolul al XIII, i-au adus această recunoaştere.

Ediția estivală a revistei Historia Digital pornește în căutarea vacanțelor pierdute. Ne oprim în Marsilia, Provence, Ravenna, Murano, Avignon, Strasbourg, Matera, Plovdiv, Sofia, Atena, Basel, Edinburgh, Amsterdam, Saint-Tropez, Paris și în multe alte locuri încărcate de istorie. Revista Historia Digital este disponibilă pe platforma paydemic.com.

Cumpără Acum

coperta calatorii jpg jpeg