Chile  exotism şi varietate jpeg

Chile- exotism şi varietate

📁 Călătorii în istorie
Autor: Mihaela Adriana Patrascu

Potrivit unei legende chiliene, Dumnezeu a creat lumea şi a rămas cu multe "resturi"-râuri repezi, gheţari, văi şi munţi înalţi, vulcani acoperiţi de zăpadă, lacuri sclipitoare, păduri şi deşerturi frumoase, fiorduri îngheţate şi plaje cu nisip fin. În loc să lase aceste frumuseţi să se irosească, Dumnezeu le-a pus într-o parte uitată a lumii, astfel născându-se Chile. Aşa explică localnicii varietatea reliefului, caracteristică ce atrage anual numeroşi turişti.

Santiago de Chile-vechi şi nou într-un oraş plin de culoare

Oraş cu aproximativ 8 milioane de locuitori, Santiago de Chile a fost şi este centrul evenimentelor din această ţară, în acest oraş proclamându-se Declaraţia de Independenţă în faţa Spaniei, în anul 1810 şi tot aici având loc lovitura de stat din 1973. Reţeaua de infrastructură este foarte bine pusă la punct, astfel că turiştii pot ajunge la obiectivele turistice într-un timp relativ scurt.

În centrul plin de viaţă al oraşului, clădirile moderne se află în vecinătatea celor coloniale, catedrala din secolul al VIII-lea reflectându-se în sticla unui bloc turn. Piaţa Centrală (Mercado Central) este locul ideal pentru gurmanzi, în timp ce Plaza de Armas (dominată de statuia eliberatorului Simon Bolivar) şi Plaza de la Constitucion (locul loviturii de stat) sunt locuri încărcate de istorie. Palatul La Moneda este un alt obiectiv obligatoriu de vizitat în Santiago de Chile. Aici s-a consumat punctul culminant al loviturii de stat, Salvador Allende (candidat de stânga ce câştigase alegerile din 1970) fiind înlăturat de la putere şi ucis, generalul Pinochet preluând puterea, instaurându-şi regimul militar.  Chilienii sărbătoresc în prezent Revelionul în Piaţa Constituţiei din faţa Palatului La Moneda. Dacă ajungeţi în Santiago de Chile în timpul sărbătorii de sfârsit al anului, trebuie să ştiţi că petardele sunt interzise, localnicii utilizând în schimb pălării colorate, peruci din beteală, lenjerie intimă galbenă purtată la vedere şi confetti din abundenţă.

Cutremurele se petrec des în această zonă, însă statul acordă atenţie deosebită prevenirii producerii de victime în urma acestor evenimente. În Santiago de Chile nu se întâlnesc mulţi zgârie-nori, iar structurile de rezistenţă ale clădirilor sunt verificate frecvent.

Preţurile sunt destul de piperate în ceea ce priveşte transportul, cazarea şi masa. În cazul transportului utilizând companiile de stat, preţul unui “colectivo” de la aeroport costă în jur de  2500 de pesos chilieni (aproximativ 5 dolari). Un bilet de metrou costă în jur de 500-700 de pesos, în funcţie de ora la care circuli-destul de scump, însă acoperă toată zona centrală. În ceea ce priveşte cazarea, este recomandată zona Bellavista, cartierul studenţilor şi al artiştilor, datorită preţurilor mai mici.

Varietate a reliefului

În cazul în care doriţi să vizitaţi şi alte locuri din Chile, trebuie să ştiţi că nu există reţea de căi ferate, fiind utilizate autobuzele. La Valparaiso se poate ajunge în două ore, preţul unui bilet fiind de aproape 6 dolari. Valparaiso este o staţiune boemă, plină de ateliere şi galerii de artă, însă cu străzi murdare şi cu mule case lăsate în paragină. O staţiune mai cochetă este Vina del Mar, în care se află şi Muzeul de Arheologie (care conţine şi o statuie adusă din Insula Paştelui)

Arica este un alt loc care merită să fie vizitat pentru plajele sale frumoase, pentru catedrala San Marcos şi pentru superbul peisaj Altiplano (habitatul indienilor Aymara), dominat de vulcani, mlaştini sărate şi lacuri situate pe un platou înalt.

Zona centrală merită să fie explorată, munţii Anzi oferind o privelişte de neuitat, alături de podgorii şi livezile de portocali. În insula Chiloe puteţi vedea pinguinii magelani, peisaje cu păduri veşnic verzi şi fiorduri. Nu în ultimul rând, zburaţi spre Insula Paştelui pentru a admira giganticii Moai. Pentru cei fascinaţi de Robinson Crusoe, vizitaţi insulele Juan Fernandez, la 650 km V de Valparaiso, acţiunea romanului având loc aici.

Gastronomie

Gurmanzii pot gusta din numeroasele mâncăruri tradiţionale ale chilienilor:empanada (pateuri umplute cu carne, ceapă, stafide, ouă şi măsline), cazuela de ave (supă de orez, legume şi carne de pui), sau parrillada (mai multe feluri de carne făcută pe cărbuni încinşi). Vinurile trebuie de asemenea încercate, recomandat fiind Pisco, un lichior tare făcut din strugurii ce rămân după presare.