Cele mai mari temple din lume jpeg

Cele mai mari temple din lume

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția

De-a lungul secolelor, templele au jucat un rol important in credinta oamenilor. Loc in care multi si-au gasit linistea, templele sunt adevarate opere de arta. Desi unele dintre ele au fost abandonate, altele continua sa impresioneze prin detaliile atent executate si prin marimea deosebita. 

Baalbekeste un sit arheologic spectaculos, localizat in partea de nord a Libanului. Cunoscut si sub numele de Heliopolis, complexul este format din 3 temple:Jupiter, Bacchus si Venus, construite de romani, timp de 2 secole, incepand cu secolul 1 I.Hr. Creat pentru a fi cel mai mare templu din Imperiul Roman, Jupiter era format din 54 de coloane masive de granit. In prezent, doar 6 mai stau in picioare, reusind sa impresioneze prin dimensiunea lor. Cel mai bine conservat este templul Bacchus, construit in anul 150 d.Hr. Templul are o lungime de 69 metri si o latime de 36 metri. Peretii sai sunt impodobiti cu 42 de coloane corinte, dintre care doar 19 mai sunt in picioare. 

Una dintre cele mai impunatoare cladiri din Moscova, templul lui Hristos Salvatorula avut o istorie scurta, dar turbulenta. Napoleon este cel care a ordonat constructia sa, care a inceput abia in 1839. In 1931, la ordinele lui Stalin, templul a fost daramat pentru a facce loc Palatului Sovietilor, cladire ce nu a fost construita niciodata. In 1990, Biserica Ortodoxa Rusa a primit permisiunea de a reconstruit catedrala. Terminata in 2000, noua catedrala pastraza designul original, dar a fost ridicata cu materiale noi. Cu o inaltime de 105 metru, este cea mai inalta biserica ortodoxa din lume.

Templul Sfantului Sava din Belgradeste cea mai mare biserica ortodoxa din lume si a fost dedicata fondatorului bisericii ortodoxe sarbe. Constructia a inceput in 1985 si a fost, in mare parte, terminata in 2004. Decoratiunile interioare inca nu sunt finalizate. De obicei, in engleza, lacasul este numit catedrala, datorita marimii si a importantei, dar pentru ca nu este locul in care sta episcopul, nu este catedrala. In sarba se numeste hram – templu. Biserica are 91 metri lungime, 81 metri latime, iar baza sa masoara 3, 500 m2. Templul Sfantului Sava are o inaltime de 70 metri, iar crucea aflata pe dom, o extinde cu 12 metri. 

Tikal Guatemalaa fost un important oras mayan, intre anii 200 – 900 d.Hr, cu o populatie estimata la 100.000 – 200.00 locuitori. Tikal are 6 piramide in trepte impresionante. Cea mai mare este templul-piramida IV, cu o inaltime de 72 metri si a fost terminata in anul 720 d.Hr. Templul IV este cel mai mare templu construit vreodata intr-o regiune mayana. In prezent, templul IV este cea mai inalta structura pre-columbiana din America. 

Aflata in orasul Anuradhapura din Sri Lanka, Jetavanaramayaeste cea mai mare stupa din lume, dupa volum. Tempul a fost construit de regele Mahasena in secolul III si a durat 15 ani pana la finalizare. Pentru ridicarea Jetavanaramaya au fost folosite 93.3 milioane de caramizi incalzite in cuptor. Cu o inaltime de 122 metri, Jetavanaramaya este a treia structura din lume, dupa piramidele din Giza. Diametrul domului este de aproximativ 95 metri. 

restul pe InfoTurism