Cele mai frumoase destinații de vacanță pentru iubitorii de istorie jpeg

Cele mai frumoase destinații de vacanță pentru iubitorii de istorie

📁 Călătorii în istorie
Autor: Andreea Lupşor

Vara este anotimpul predilect pentru vacanțe. La mare sau la munte, exotică sau culturală, există pentru fiecare o variantă, după preferințe. Dar pasionații de istorie unde merg? Care sunt cele mai frumoase destinații de vacanță pentru iubitorii istoriei? În lumea întreagă, destinațiile istorice sunt foarte multe și toate minunate. Chiar și o minimă selecție a celor mai frumoase astfel de destinații e greu de făcut, așa că am ales doar câteva, numindu-le pe unele dintre cele mai importante de pe fiecare continent (sau regiune istorică, precum Orientul Mijlociu, exlcuzând America de Nord și Australia, din motive evidente). 

America centrală

În toată America centrală, jungla deasă ascunde nenumărate monumente mayașe. Cel mai important dintre acestea – și cel mai popular printre turiști – se află în peninsula Yucatan din Mexic. Chichen Itza a fost cel mai mare oraș mayaș, construit spre sfârșitul perioadei clasice a civilizației meso-americane, cândva între anii 600 și 900 d.Hr. Ruinele de la Chichen Itza rivalizează în splendoare cu templele de la Tikal, oraș construit începând cu secolul V. Aici, templul IV, o construcție în formă piramidală (frecvent  întâlnită în arhitectura locală), este cel mai înalt templu mayaș și o dovadă a tehnologiilor avansate de construcție pe care le poseda civilizația Maya. 

belize maya ruins 2 jpg jpg jpeg
mayan ruins palenque jan harenberg wikipedia jpg jpeg

America de Sud

Pentru America de Sud, alegerea nu putea fi decât una:Machu Picchu, orașul pierdut al incașilor. Unul dintre cele mai fascinante monumente istorice din lume, Machu Picchu – ridicat deasupra norilor, pe culmile Anzilor – atrage în fiecare an mii de turiști dornici să vadă cetatea imperiului incaș. Construit în secolul al XV-lea, Machu Pichu a fost abandonat doar o sută de ani mai târziu din cauza sosirii conchistadorilor spanioli, care i-au subjugat pe incași. Conchistadorii n-au ajuns însă până în cetatea imperială și n-au aflat niciodată de existența ei, iar orașul a fost redescoperit abia în secolul XX, în 1911, de către istoricul american Hiram Bingham.

614px 80   machu picchu   juin 2009   edit 2 jpg jpeg
machu picchu peru jpg jpeg

Asia 

Marile civilizații ale Orientului îndepărtat și-au lăsat puternic amprenta asupra Asiei, iar astăzi turiștii pot admira multe dintre monumentele splendide rămase în urma lor. Cel mai impunător dintre toate este Marele Zid Chinezesc. Primele ziduri din lanțul ce constituie astăzi Marele Zid au fost construite începând cu secolul VII î.Hr. cu scopul de a proteja granița teritoriilor chineze împotriva atacurilor venite dinspre Nord. Zidul are o lungime de peste 21.000 de kilometri și s-a spus despre el că este singura construcție vizibilă de pe Lună (mit popular demontat între timp).

20090529 great wall 8185 jpg jpeg

Un alt monument istoric asiatic foarte important se află undeva în inima junglei din Cambodgia. Templul hindus Angkor Wat, cel mai mare complex religios din lume (de patru ori mai întins decât Vaticanul), a fost construit în secolul al XII-lea și reprezintă cea mai splendidă rămășiță a vechii arhitecturi khmere. Astăzi, templul este vizitat de câteva milioane de turiști anual, dar până acum el 150 de ani era practic necunoscut, nu numai occidentalilor, dar și locuitorilor din zonă, căci el a dispărut din memoria localnicilor. 

angkor wat jpg jpeg

Europa

Bătrânul continent este gazda celor mai multe monumente istorice din lume. Aici și-au lăsat amprenta marea civilizație greco-romană, din care s-a născut cultura europeană, dar și statele medievale și moderne care, cândva, au stăpânit lumea. Fiecare mare capitală europeană, și nu numai, are nenumărate monumente istorice, dar mai presus de toate stă, bineînțeles, Roma. Cetatea Eternă este unul dintre cele mai vizitate orașe din întreaga lume;toți se înghesuie pe străzile Romei să descopere urmele marelui Imperiu Roman – niciuna mai faimoasă ca grandiosul Colosseum, dar și moștenirea orașului medieval, renascentist sau baroc, cu Basilica san Pietro, Fontana di Trevi sau număratele piazzamărginite de cafenele cochete. 

roman colosseum with moon jpg jpeg
roma 3144 jpg jpeg

India

Nu poți spune India fără să spui și Taj Mahal. Cel mai faimos monument istoric al țării cu peste un miliard de locuitori, Taj Mahalul se numără printre noile minuni ale lumii. Ridicat în secolul al XVII-lea (1632-1653) de către împăratul mogul Shaj Jahan ca mausoleu pentru soția sa, decedată la moartea celui de-al 14-lea copil, Taj Mahalul uimește prin arhitectură și marmura albă ce-l decorează atât la exterior, cât și la interior. 

taj jpg jpeg

Africa

Din cele șapte minuni ale lumii antice, doar una a mai rămas în picioare și se află în nordul continentului african. Este vorba, desigur, despre Marea Piramidă din Giza, ultima rămășiță importantă a civilizației egiptene. Construită la jumătatea mileniului III î.Hr. pentru faraonul Keops, piramida – înaltă de 146.5 metri – a fost cea mai înaltă structură din lume timp de 4300 de ani, depășită abia la sfârșitul secolului al XIX-lea de către turnul Eiffel. Marea Piramidă stârnește și astăzi fascinația oamenilor din întreaga lume, căci savanții nu au putut explica cum a fost construită și nici nu i-au deslușit toate misterele. 

the great pyramid and the sphinx jpg jpeg
ws the great pyram jpg jpeg

Orientul Mijlociu

Iordania de azi găzduiește unul dintre cele mai faimoase situri arheologice din întreaga lume. Cunoscut savanților de multă vreme, apoi popularizat de către filmul hollywoodian Indiana Jones, orașul antic Petra este o minune săpată în piatră ce stă ascunsă în deșertul iordanian. Istoricii presupun că orașul a fost construit începând, probabil, cu secolul VI î.Hr. de către poporul nabatean, și că a fost capitala acestei uniuni de triburi nomade arabe până în anul 106 d.Hr., când regiunea a fost cucerită de Imperiul Roman. Orașul a continuat să înflorească în perioada imperială, apoi a intrat în declin și a fost afectat sever de un cutremur în secolul VII, după care abandonat. El a devenit cunoscut occidentalilor în secolul XIX, când a fost descoperit de un explorator elvețian. 

petra 2 jpg jpeg
petra 0 jpg jpeg