Victimele comunismului fac istorie în Praga jpeg

Victimele comunismului fac istorie în Praga

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 9 noiembrie 2010

Institutul Cultural Roman din Praga va gazdui incepand cu data de 10 noiembrie o inedita expozitie, derulata sub titlul "Intre oglinzi paralele: Memorialul victimelor comunismului de la Sighet - inchisoarea politica de la Uherské Hradište".

Fundatia Academia Civica este cea care organizeaza acest eveniment, expozitie care poate fi vizitata pana la jumatatea lunii decembrie, mai exact pana in 15 decembrie.

Potrivit memorialsighet.ro, expozitia este formata din doua sectiuni. Pe de o parte avem o sectiune dedicata Memorialului Sighet, avand ca motto:"Atunci cand justitia nu reuseste sa fie o forma de memorie, memoria singura poate fi o forma de justitie"(Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Sighet), iar pe de alta avem sectiunea dedicata Inchisorii politice de la Uherské Hradiště, sub motto:„Cad, cad, am pierdut aceasta batalie, dar raman cu capul sus. Iubesc aceasta tara, iubesc acest popor, redati-i bunastarea. Plec de aici fara ura. Aceasta va doresc, aceasta va doresc...” (Milada Horáková).

In ceea ce priveste prima sectiune, expozitia de fotografii “Memoria ca forma de justitie. Istoria unui muzeu:Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei”, potrivit memorialsighet.ro, reconstituie in 45 de imagini transformarea unei ruine, a fostei inchisori politice de la Sighet, intr-un muzeu viu, o adevarata institutie a memoriei.

Rezultat al unor cercetari laborioase, la Memorialul Sighet sunt prezentate marile teme ale represiunii comuniste, ale distrugerii statului de drept si inlocuirii lui printr-o constructie de tip totalitar”, se arata in materialul de prezentare al expozitiei.

In ceea ce priveste sectiunea a doua, avem de a face cu o expozitie de lucrari studentesti pe tema „Comemoram sau uitam:muzeul totalitarismului din Uherské Hradiště”, aceasta fiind lucrarea de semestru a studentilor de la Facultatea de Arta si Arhitectura TU din Liberec precum si a atelierului lui Zdeněk Fránek si Radek Suchánek.

Studentii au proiectat concepte pe baza interviurilor cu detinutii politici si a studiilor din materialele istorice, unde proiectul arhitectural reprezinta interpretarea lor personala.

Sursa:CityNews.ro