Un tablou de Van Gogh, furat pentru a doua oară dintr un muzeu din Cairo jpeg

Un tablou de Van Gogh, furat pentru a doua oară dintr-un muzeu din Cairo

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 23 august 2010

Un tablou de Van Gogh, în valoare de 50 de milioane de dolari, a fost furat dintr-un muzeu din Cairo, sâmbătă, pentru a doua oară, aceeaşi pictură fiind sustrasă din muzeu în 1978 şi regăsită 10 ani mai târziu în Kuweit, potrivit bbc.co.uk.

Tabloul, cunoscut sub denumirile de Maci şi "Vază cu flori", a fost "tăiat din ramă" din Muzeul Mahmoud Khalil, sâmbătă, a anunţat ministrul egiptean al Culturii, Farouk Hosni. În aceeaşi seară, ministrul a anunţat că tabloul a fost recuperat şi doi italieni au fost arestaţi pe aeroportul din Cairo, însă a revenit ulterior asupra declaraţiei, precizând că i-au fost furnizate informaţii inexacte, iar tabloul nu a fost găsit.

Doi italieni au fost arestaţi pe aeroportul din Cairo, sâmbătă, după ce vizitaseră muzeul. Vizitatorii muzeului din acea zi au fost cercetaţi, iar cuplul de italieni în cauză a trezit suspiciuni. Cei doi au mers la toaletă şi apoi au părăsit rapid incinta, potrivit agenţiei de stat egiptene Mena. Agenţia italiană Ansa a anunţat că cei doi erau tineri şi făceau parte dintr-un grup de turişti. Nu se ştie dacă cei doi italieni sunt în continuare în arest.

Farouk Hosni a precizat că doar 10 persoane vizitaseră Muzeul Mahmoud Khalil sâmbătă. "Se fac în continuare demersurile pentru a descoperi în ce împrejurări a avut loc incidentul şi pentru a recupera tabloul", a spus ministrul.

Acelaşi tablou de Van Gogh a fost furat, tot din muzeul egiptean, în 1978, şi recuperat un deceniu mai târziu în Kuweit.

Lucrarea, cu flori galbene şi roşii, măsoară 30/30 centimetri. Se crede că tabloul a fost pictat de Van Gogh în 1887, cu trei ani înainte ca acesta să se omoare prin împuşcare.

Muzeul Mahmoud Khalil, construit în anii '30 de politicianul căruia îi poartă numele, mai conţine lucrări de Monet, Renoir şi Degas.