Un nou volum despre Stalin jpeg

Un nou volum despre Stalin

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 27 noiembrie 2014

La Editura Humanitas a fost publicat, sub semnătura istoricului Paul Johnson, un eseu biografic despre Stalin, „unul dintre marii monștri ai istoriei”. Biografia lui Stalin este deja destul de bine cunoscută publicului, așa că ceea ce Johnson propune este o evidențiere a aspectelor esențiale cu privire la dictatorul sovietic. 

„Stalin a fost un monstru, unul dintre cei mai mari monştri pe care i-a produs până acum civilizaţia. Nu împărtăşesc opinia susținută cu obstinaţie de Marx şi de Tolstoi că indivizii nu au nici un rol în modelarea evenimentelor istorice, ele fiind aproape în totalitate opera unor forţe uriaşe, anonime. Convingerea mea este, şi sunt, aşadar, alături de majoritatea istoricilor, de la Tucidide la Carlyle, că evenimentele care se petrec în istoria omenirii ca rezultat al factorului uman sunt profund influenţate, şi adesea determinate, de voinţa celor puţini, uneori a celor foarte puţini. Prin urmare, aceşti indivizi remarcabili trebuie puşi sub lupă ca să vedem cum au acaparat puterea, cum au exercitat-o şi ce învăţăminte putem trage de aici pentru binele omenirii.

Omenirea trebuie să-l cunoască pe Stalin. În această carte succintă am încercat să scot în evidenţă părțile esențiale ale vieţii, caracterului şi carierei sale. A fost în multe privinţe o sarcină dificilă, dar, odată ce am dus-o la capăt, am simţit satisfacţia profundă că am spus adevărul, într-o formă compactă şi accesibilă, astfel încât mai ales cei tineri, pentru care Stalin nu este decât un nume, să-l poată cunoaşte şi să înveţe din acest adevăr." (Paul JOHNSON)

PAUL JOHNSON este unul dintre cei mai cunoscuţi istorici ai timpurilor noastre. A scris zeci de cărţi, printre care Modern Times (1985), History of the Modern World (trad. rom. O istorie a lumii moderne. 1920–2000, Humanitas, 2014), History of the Jews (trad. Humanitas 2015).

Mai multe detalii aici