Un nou traseu turistic, amenajat de voluntari: 5 mori de apă din Caraș Severin, renovate prin proiectul „Salvăm Morile de Apă” jpeg

Un nou traseu turistic, amenajat de voluntari: 5 mori de apă din Caraș Severin, renovate prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 26 august 2020

Localitatea Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț, județul Caraș Severin) a avut parte în acest sfârșit de săptămână de cea mai mare desfășurare de forțe pentru a salva 5 dintre cele 11 mori de apă existente în sat. Proiectul “Salvăm Morile de Apă” a reunit voluntari din toată țara, dar și localnici, pentru o intervenție la cinci mori de apă, fiecare cu peste 100 de ani vechime. 

În cele două zile, voluntarii au schimbat două acoperișuri, au reparat pereții din lemn, au refăcut pereții din piatră, au defrișat zona, au eliberat canalul cu apă și au reparat fundația uneia dintre mori. Mai mult, au reușit să repornească un canal de apă ce era colmatat, iar acum, toate morile de pe traseu sunt gata pentru a fi repuse în funcțiune. În total, două mori din piatră și două mori din lemn au fost complet reabilitate, iar o a cincea, Moara din Pietre, a fost pusă în siguranță pentru a opri degradarea și preveni distrugerea ei totală, informează un comunicat al Asociației Acasă în Banat.

salvati morile apa sopotu vechi (4) JPG jpeg

De asemenea, voluntarii au realizat și au montat indicatoare pentru ca turiștii ajunși în Șopotu Vechi să poată descoperi și vizita toate cele 11 mori de apă. Traseul marcat se întinde pe circa 2 km și va contribui în mod direct la dezvoltarea turismului cultural în această zonă pitorească a Banatului montan.

salvati morile apa sopotu vechi (5) JPG jpeg

„Am avut parte de două zile extrem de grele pentru că s-a lucrat în paralel la patru șantiere. Fiecare moară de apă a avut propriile probleme, a fost nevoie să ne adaptăm și să găsim soluții tehnice cât se poate de practice și de rapide, dar la final, când ne-am tras sufletul, ne-am dat seama că a meritat. Comunitatea a fost foarte implicată și suntem convinși că se vor mândri din nou cu aceste mori de apă, că le vor păstra și le vor folosi, astfel încât să nu se piardă acest meșteșug și această făină minunată, măcinată la moara de apă”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

salvati morile apa sopotu vechi (8) JPG jpeg

În total, prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”, 10 mori de apă din localitățile Gârnic, Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) și Pârvova (comuna Lăpușnicel) își vor recăpăta strălucirea de odinioară și vor fi pregătite să întâmpine turiștii care ajung în aceste minunate sate, ajutând la dezvoltarea economică a comunităților locale cu peste 1500 de persoane. 

salvati morile apa sopotu vechi (10) JPG jpeg