Un festival care nu trebuie ratat jpeg

Un festival care nu trebuie ratat

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Irina Manea
🗓️ 20 martie 2012

În perioada 19-25 martie se va desfăşura marea competiţie cinematografică de film de lung metraj din cadrul Festivalului Internaţional de Film „Bucureşti”. 

Dintre premii nu vor lipsi Trofeul Festivalului şi Premiile de Excelenţă B-EST IFF, scopul festivalului fiind acela de a încuraja noi curente cinematografice, descoperi noi talente şi promova tinerii realizatori de film.

Pentru trofeu vor concura nouă filme, toate în premieră absolută în România. Din selecţia diversă face parte şi controversatul titlu „Toată lumea din familia noastră”. Lista mai cuprinde „Extraterrestre”, o comedie de moravuri a spaniolului Nacho Vigalondo, nominalizat la Oscar în 2005, sau „Sleeping Beauty”, un eseu transpus în imagini de către romanciera australiană Julia Leigh.

„Shame” al lui Steve McQueen, un studiu de caz al unui obsedat sexual din New York, foarte apreciat de critici şi prezentat în competiţia de la Veneţia din 2011, va fi şi el proiectat în exclusivitate la festivalul de la Bucureşti. Coproducţia franco-belgiană „La source des femmes”, în regia lui Radu Mihăileanu, este cea care va fi proiectată în deschidere. Filmul are ca temă principală emanciparea femeilor din lumea arabă, pe un fundal de comedie amestecată cu melodramă. Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, ajuns la ediţia cu numărul 8, îl are ca invitat şi preşedinte al juriului pe producătorul britanic de origine germană Jan Harlan, cunoscut pentru titluri precum „Eyes Wide Shut”, „Full Metal Jacket” sau „Artificial Intelligence”. Destinat exclusiv filmului de lungmetraj, festivalul se concentrează pe ideile şi viziunile care nu se încadrează în linia generală a cinematografelor româneşti, căutând să ofere o perspectivă mai bogată asupra tendinţelor cultivate în lumea filmului.