Conflicte dintre generaţii png

Un conflict mocnit între Rusia şi Japonia pare să reizbucnească

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 7 februarie 2011

Premierul japonez, Naoto Kan, a apreciat, luni, drept "ofensă de neiertat" vizita din noiembrie a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, în insulele Kurile de Sud, revendicate de Japonia, relatează AFP.

Într-un discurs susţinut cu ocazia zilei anuale consacrate diferendului teritorial cu Rusia, Kan a promis să depună eforturi pentru a obţine restituirea celor patru insule anexate de Rusia la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

"Voi negocia cu răbdare, cu o voinţă de nezdruncinat, conform politicii noastre pentru rezolvarea acestui diferend teritorial şi pentru semnarea unui tratat de pace", a adăugat el.

Diferendul legat de insulele Kurile, denumite de Japonia Teritoriile de Nord, împiedică, de 65 de ani, semnarea unui tratat de pace între cele două ţări. "Acest subiect (...) este extrem de important pentru diplomaţia japoneză", a spus Kan.

Dmitri Medvedev este primul preşedinte rus care a vizitat insulele Kurile, iar autorităţile de la Tokyo au reacţionat vehement după vizită, rechemându-şi pentru consultări ambasadorul la Moscova.

Ulterior, mai mulţi miniştri ruşi au vizitat Kurilele, ultimul dintre aceştia fiind ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, care a ajuns în arhipelag vineri.

Ministrul nipon de Externe, Seiji Maehara, care urmează să meargă joi la Moscova, a criticat vizita lui Serdiukov, apreciind că aceasta este un eveniment "extrem de regretabil" şi reprezintă "un duş rece".

Guvernul japonez l-a convocat pe ambasadorul rus la Tokyo, transmiţându-i "un protest ferm".

Guvernul rus s-a declarat vineri "dezamăgit" de reacţia Japoniei, constatând că autorităţile de la Tokyo "continuă să comenteze vizitele în Kurile ale reprezentanţilor statului rus". "Ministerul (de Externe rus) a reacţionat deja de mai multe ori la aceste comentarii (...); suntem dezamăgiţi de faptul că partea japoneză le repetă", se arată într-un comunicat al MAE rus.