“Ultimii saşi din Transilvania” jpeg

“Ultimii saşi din Transilvania”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 25 mai 2012

Vineri, pe data de 25 mai, incepand cu ora 20.00, galeria ArtXpert Fine Art Concept Storeprezintă, în paralel cu Noaptea alba a galeriilor, un proiet semnat Lucian Muntean. “Ultimii saşi din Transilvania”, o proiecţie multimedia despresaşii din Viscri şi Întâlnirea saşilor din Biertan, proiect care a fost expus la ICR Varşovia în anul 2011. Ca noutate, în cadrul evenimentului se va desfăşura şi o expoziţie legată de tema proiecţiei.

            Institutul Cultural Român de la Varşoviaaorganizat în anul 2011 programulRomânia plural, care îşi propune să pună în valoare diversitatea etnoculturală a României, privită ca sursă decreativitate, dar şi experienţa gestionării acestei pluralităţi etnice, lingvistice, confesionale.La sfârşitul anilor 1980, dar mai ales imediat dupa 1990, tot mai mulţi saşi transilvăneni au plecat în Germania cu speranţa unei vieţi mai prospere, lăsând în urma lor localitaţi aproape pustii. O parte din ei se mai întorc, în fiecare toamnă, în localitatea Biertan din judeţul Sibiu, unde are locÎntâlnire anuală a saşilor de pretutindeni, o sărbătoare în care se repun în scena o parte din tradiţii si obiceiuri.  Localitatea Viscri este una dintre cele mai vechi asezări a saşilor transilvăneni, datând de la 1185. “Până în 1990 la Viscri erau 400 de saşi. După plecarea în Germania au mai rămas numai 25 de suflete, toţi bătrâni şi fără vlagă, neputincioşi şi bolnavi.” spune Sara Dootz.

             Aflat pe Str. Puţul lui Zamfir nr. 45, ArtXpert Fine Art Concept Storepropune o atmosferă relaxantă şi o intercaţiune directă cu lucrările unora dintre cei mai mari artişti români şi străini ai secolelor XX-XXI. De laSalvador Dali şi Marc Chagall la reprezentaţi internaţionali ai pop-art-ului:Roy Liechtenstein, Anndy Worhol şi Keith Haring, dar şi români:Eugene Al Pann, Mate Şerban, Vasile Grigore, noua galerie oferă iubitorilor de artă posibilitatea de admira o gamă largă de lucrări – pictură, fotografie, gravură, litografie sau sculptură.

            Evenimentul are loc vineri, 25 mai, începând cu ora 20.00, pe Str. Puţul lui Zamfir nr. 45(zona Dorobanţi). Pentru detalii sau informaţii, ne puteţi scrie pe adresa pr@artxpert.ro.