Autor 978 vizualizări


Proaspăt premiate pe Coasta de Azur, filmele Festivalului de la Cannes vin la Bucureşti pentru a şasea oară. În cadrul celui mai aşteptat eveniment cinematografic din toamna aceasta din Capitală, care se va desfăşura în perioada 23-29 octombrie, vor rula peste 100 de filme, unele fiind proiectate în prezenţa cineaştilor;publicul este aşteptat la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO. 

„Les Films de Cannes à Bucarest” aduce pe ecranele bucureştene filme în premieră, dar şi alte evenimente, întâlniri cu producători, regizori, retrospective. Timp de şapte zile, bucureştenii se vor delecta cu cele mai bune filme ale momentului. Vor fi proiectate atât filmele câştigătoare la Cannes, cât şi celelalte, validate de public. În acest an, premiul cel mare a fost acordat filmului francez „Dheepan”, în regia lui Jacques Audiard. O dramă inspirată din opera lui Montesquieu, Scrisori persane, ce prezintă povestea unui fost luptător din războiul civil din Sri Lanka, care decide să îşi ia viaţa de la zero. Începuturi:cu paşaportul unui om mort, Dheepan, împreună cu o tânără femeie şi o fetiţă de 9 ani, porneşte spre Franţa în căutarea unei vieţi mai bune. Se stabileşte într-o suburbie a Parisului, care se dovedeşte a fi o nouă zonă de conflict pentru el. Interesant este că actorul din rolul principal, Jesuthasan Antonythasan, chiar a luptat în gruparea Liberation Tigers a lui Tamil Eelam, până în 1997, când a cerut azil politic în Franţa.

Nominalizat la Palm D’Or şi câştigător pentru cel mai bun regizor, taiwanezul Hou Hsiao-Hsien urmăreşte în filmul „Nie Yinniang” („Asasinul”) destinul unei fetiţe de 10 ani, care este răpită de o călugăriţă pentru a fi iniţiată în artele marţiale. Pelicula redă detaliat procesul prin care, în China secolului al IX-lea, o simplă fată de general este transformată într-un asasin profesionist, antrenată fiind să ucidă oamenii politici corupţi. O fetiţă-justiţiar. Rigurozitatea meseriei şi tradiţia Chinei medievale o forţează în final pe fată să aleagă între a sacrifica bărbatul pe care îl iubeşte sau a încălca jurământul făcut sabiei.

Printre filmele care vor rula în cinematografele din Bucuresti în ultimul weekend al lunii octombrie se numără şi „Saul Fia” („Fiul lui Saul”), în regia lui László Nemes, „Chronic” în regia lui Michel Franco, care îl are în rolul principal pe celebrul Tim Roth, dar şi scurt metrajul „Waves’98”, produs de Ely Dagher.De asemenea, publicul bucureştean e invitat şi la proiecţia trilogiei „Arabian nights”, dar şi a documentarului biografic a controversatei cântăreţe Amy Winehouse.