Tineri colecționari din România jpeg

Tineri colecționari din România

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 24 aprilie 2017

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la vernisajul expoziției „Tineri colecționari din România”, care va avea loc joi, 27 aprilie 2017, ora 17, la sediul instituției (str. Memorandumului nr. 21).

Expoziția cu prinde piese de port, podoabe, documente fotografice și țesături ale unor colecționari din diverse zone ale României: Ligia Alexandra Bodea. Muzeul de Artă Populară „Ligia Alexandra Bodea” din localitatea Iaz cuprinde elemente reprezentative de port și țesături din zona etnografică Sălaj, subzona Valea Barcăului; Deborah Faoro. Asociația Creative Transylvania deține o colecție de costume și obiecte etnografice din zona Avrig, județul Sibiu, datând din perioada interbelică; Marius Matei. Colecția etnografică Marius Matei cuprinde peste 2500 de piese, precum: ansambluri vestimentare, podoabe, documente fotografice și textile de interior reprezentative pentru subzonele etnografice: Timișoara, Lugoj, Buzias, Deta-Ciacova și Sânnicolau Mare. Toate piesele au foat atent achiziționate după criterii foarte stricte, precum statutul social, stare civilă, specificul locului, datând din perioada anilor 1860-1945; Maria Sorana Copil. Colecția își propune să surprindă etapele vieții unei femei, în casa dintr-un sat din Țara Binșului (Valea Crișului Negru, Bihor): confecționarea unui costum pentru mers la biserica și purtat în zile de sărbătoare, confecționarea unui costum pentru fata din casă (fiica sau nepoata) și confecționarea unui costum menit sa fie purtat la propria înmormântare; Patricia Tomas.

Colecția cuprinde obiecte vestimentare aparținând zonei Submeseș, mai exact din satul Marin, județul Sălaj și surprinde o imagine a lumii țărănești de la mijlocul secolului al XX-lea, în care statutul social și apartenența etnică aveau un rol deosebit de important; Laura Diaconu. Colecția de artă populară Laura Diaconu cuprinde ansambluri vestimentare din diverse zone etnografice ale țării. Este o colecție de suflet, din suflet și pentru suflet. Un amalgam de trăiri, sentimente, dragoste și talent; talentul ei, pentru că totul este despre Ea, pentru EA și de la EA. Piesele au fost atent selecționate în timp, după criterii stricte, dar care să îmbine deopotrivă tipicul, evoluția și frumusețea fiecărei zone, statutul social sau starea civilă a posesoarei ... regăsim în colecție piese vestimentare de sărbătoare din perioada sfârșitului de secol al XIX-lea și începutului de secol al XX-lea; Paic Sebastian. Colecția etnografică a Asociației „Zestrea” cuprinde peste 1000 de piese de port și diverse obiecte din inventarul gospodăriei țărănești, din 50 de zone etnografice din toată țara, cele mai vechi dintre acestea datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea; Flocea Silviu Darius. Colecția este compusă din piese ce provin din subzona etnografică a Câmpulungului Moldovenesc, parte integrantă a costumului de Bucovina si Moldova. Piesele sunt o mostră a portului de la munte din perioada secolului al XX-lea - fază intermediară dintre costumul traditional arhaic și cel contemporan; ele sunt rezultatul mozaicului etnic și cultural caracteristic Bucovinei de altă dată; Boriceanu Gabriel. Colecția Etnografică Gabriel Boriceanu cuprinde elemente de port țărănesc românesc și al minorităților din sudul Transilvaniei, propunându-și să urmărească evoluția în timp, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și raporturile dintre diferitele comunități, de la poalele Munților Făgăraș înspre Țara Bârsei, Mărginimea Sibiului și zona Târnavelor.

Expoziția va fi deschisă în perioada 28 aprilie – 25 mai 2017, de miercuri până duminică, între orele 10-18 (ultima intrare ora 17).