Thierry de Montbrial vine la Bucureşti pentru lansarea cărţii   „Jurnal Românesc” gif

Thierry de Montbrial vine la Bucureşti pentru lansarea cărţii „Jurnal Românesc”

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 7 mai 2012

Thierry de Montbrial, una dintre marile personalităţi ale lumii intelectuale europene, specialist renumit în domeniul economiei şi politologiei, vizitează România în perioada 9-11 mai, cu ocazia lansării oficiale a cărţii sale, „Jurnal Românesc”.

Unul dintre artizanii conceptelor care au construit şi modelat lumea în ultimele decenii, Thierry de Montbrial este fondatorul şi preşedintele Institutului Francez de Relaţii Internaţionale (IFRI). Institutul îşi propune elaborarea de studii şi analize pe probleme de actualitate internaţională şi facilitarea schimbului de idei între decidenţii politici, cercetători şi alţi lideri din plan intern şi internaţional. Considerat drept o “fabrică de idei”, IFRI este recunoscut ca unul dintre cele mai influente think – thankuri din lume.

Cu 30 de cercetători permanenţi şi o reţea vastă de cercetători afiliaţi, 80 de organizaţii partenere şi 15 programe de cercetare în desfăşurare, IFRI organizează anual peste 200 de conferinţe şi dezbateri în Paris, Bruxelles şi în alte capitale ale lumii, găzduieşte peste 10 000 de invitaţi, şi publică peste 100 de studii şi rapoarte.

În anii recenţi, IFRI a fost gazda mai multor şefi de state şi de guverne:preşedintele Franţei, Nicholas Sarkozy, preşedintele Federaţiei Ruse, Dimitri Medvedev, fostul preşedinte chinez, Hu Jintao, Hamid Karzai preşedintele Afganistanului, Mikhail Saakachvili, preşedintele Georgiei, Vaclav Klaus, preşedintele Republicii Cehe, Jose Manuel Barosso, preşedinte al Pakistanului.

Începând cu anul 2008, IFRI organizează World Policy Conference, eveniment în cadrul căruia cei mai importanţi decidenţi mondiali, lideri de opinie de statură internaţională, conducătorii celor mai importante multinaţionale şi organizaţii neguvernamentale dezbat problemele guvernării globale. Obiectivul World Policy Conference este de a facilita un dialog constructiv, în urma căruia decidenţii să îşi compatibilizeze gândirea politică în vederea promovării unor mecanisme de guvernare care să poată răspunde mult mai eficient provocărilor lansate de dinamica sistemului global.

Un analist fin al sistemelor care guvernează o lume în plin proces de mondializare, Thierry de Montbrial călătoreşte mult şi cunoaşte o mare parte dintre oamenii puternici ai lumii. În ultimii 22 de ani, Montbrial a vizitat România şi a stat de vorbă cu actorii momentului, de la şefii de Stat şi de Guvern ai României post-decembriste, până la personalităţi ale scenei politice, economice şi culturale româneşti. Autorul nu ezită să-i caracterizeze în propoziţii scurte şi precise în „Jurnal Românesc”, o povestire vie a unei aventuri umane pe care nimic nu o prevestea.În România, Thierry de Montbrial a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în gradele de Ofiţer, Comandor şi Mare Ofiţer din partea Preşedinţilor Emil Constantinescu, Ion Iliescu şi Traian Băsescu, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiilor academice, umane, politice şi culturale dintre Franţa şi România şi pentru talentul şi dăruirea de care a dat dovadă în întreaga lui carieră universitară şi academică, pentru contribuţia personală avută la îmbogăţirea patrimoniului cultural universal.