Tărtăria  Meşteşug şi prestigiu jpeg

Tărtăria. Meşteşug şi prestigiu

Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte, până în luna martie, expoziţia „Meșteșug și prestigiu. Depozitele de bronzuri de la Tărtăria”:aceasta cuprinde peste 500 de piese din bronz şi fier, datând din perioada secolelor al IX-lea şi al VIII-lea î.Hr.

Expoziţia „Meșteșug și prestigiu. Depozitele de bronzuri de la Tărtăria” reuneşte două depozite din bronz şi fier şi reprezintă una dintre cele mai bogate şi complexe depuneri de acest fel descoperite până în acest moment pe teritoriul României şi – destul de probabil – din zona carpatică şi a bazinului Dunării mijlocii şi de jos. Depozitele descoperite în situl Tărtăria-Podu Tărtăriei sunt datate în perioada mijlocie a primei epoci a fierului, Hallstatt mijlociu, așa-numita perioadă a culturii Basarabi. Piesele, depuneri cu caracter votiv, sunt unicat. Armele, uneltele, piesele de port și de harnașament descoperite la Tărtăria sunt elemente de prestigiu social şi meşteşug reprezentative pentru acea perioadă.

mnir afis jpg jpeg

Depozitele identificate sunt rezultatul unei cercetări arheologice cu caracter sistematic, dar şi preventiv, care a contribuit de-a lungul timpului la cunoşterea trecutului, dar şi la îmbogăţirea colecţiilor Muzeului Naţional de Istorie a României. Expoziţia găzduită acum de muzeu face parte din proiectul „Platformă PILOT de valorizare trans-disciplinară prin baze de date relaționate”.